Bilim adamları uzun süredir kargagillerin ; kuzgunlar, kargalar ve saksağanların neden bu kadar zeki olduklarından şüphe duymaktaydı. Bugün Tübingen’ den nörobiyolog Lena Veit ve Profesör Andreas Nieder kargaların stratejik davranışlar için nasıl zeki davranışlar geliştirdiğini gösterdi.
Nature Communications dergisinde yayınlanan sonuçlar kargaların kuş beyinli olmadığını gösterdi. Davranışsal biyologlar, bu hayvanları alet yapıp kullanabildiklerinden dolayı bu hayvanları “tüylü primatlar” olarak adlandırıyor. Ayrıca kargalar büyük alana yayılan beslenme bölgelerini hatırlayabiliyor ve diğer kargaların davranışlarına uygun davranış planı yapabiliyor. İşte kargalardaki bu yüksek zeka düzeyi diğer kuşlardaki temel beyin oluşumundan oldukça farklı gelişmiş. Sanki bir memeli ya da primat beyni gibi…
Tübingenli araştırmacılar kargaların bu zeki davranışlarının arkasında yatan zihinsel psikolojiyi ilk kez araştırdı. Ekip kargaları bilgisayardaki hafıza testlerine alıştırdı. Kargalara bir resim göstererek hatırlamaları beklendi. Kargalara hemen sonrasında dokunmatik ekrandaki iki resim gösterilerek bu resimlerden birini seçmesi istendi. Bu resimlerden birinci resim belirleyici olurken ikinci resimse farklı. Oyunun kuralı ise oldukça zekice; bazen kural aynı resmi seçmek, bazense farklı resim seçmek. Kargalar ise her iki görevi de başarıyla gerçekleştirerek, görevler arasındaki geçişi doğru bir biçimde gerçekleştirdi. İşte bu görevleri gerçekleştirmek için yüksek konsantrasyon ve mental esneklik gerekiyor. İşte bu beceriyi sadece birkaç memeli hayvan gösterirken, bazı insanlar ise bu görevlerde zorlanabiliyor.
Kargalar yeni resimler bile görse bu görevleri çabucak halletti. Araştırmacıların kuşlarda bilişsel aktiviteleri gerçekleştiği beynin nidopallium caudolaterale bölgesinde en yüksek düzeylerin gözlendiğini tespit etti. Kargalar aynı resmi seçmek zorunda kaldığında bir grup sinir hücresi özel bir tepki verirken, farklı bir resim seçmek gerektiğinde diğer bir sinir hücresi grubu tepki verdi. Bu hücre aktivitesinin gözlenmesi sayesinde, araştırmacılar karganın hangi kuralı izlediğini karga seçmeden bilebildi.
Nature Communications dergisinde yayınlanan bu araştırma entelektüel davranışın paralel evrimini anlayabilmek için değerli iç görüler sağlıyor. Kuşlarda pek çok fonksiyon farklı çalışıyor, çünkü kuşların evrimsel atalarının dinozorlar olduğu düşünülüyor. Kuş beyinleri farklı bir anatomide zeki davranışın oluşabilmesine alternatif bir çözüm olarak gösteriliyor.
Kargalar ve primatlar farklı beyinlere sahip olsalar da hücrelerin karar verme mekanizmasını düzenleyişi aynı. Bu sayede memeliler ve kuşlar arasında beynin nasıl çalıştığına ilişkin bilgiler elde edilebilir.
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131128103835.htm
- Lena Veit, Andreas Nieder. Abstract rule neurons in the endbrain support intelligent behaviour in corvid songbirds. Nature Communications, 2013; 4 DOI:10.1038/ncomms3878
2021 den Sa – IQ testi yaptırdım 61 çıktı , trabzonlu da değilim. Sizce iyi mi?