Sorting by

×
AstronomiDeneyselİlginç BilimMühendislikTeknoloji HaberUzay-Zaman

LightSail 2 Güneş Yelkenlisi Yörüngede Hareket Etmeye Başladı

The Planetary Society’nin CubeSat uydusu LightSail2 ile uzayda tarih yazmaya başladı. Kar amacı gütmeyen kuruluş güneş yelkeninin başarıyla açıldığını duyurdu. Yani mikro uzay gemisi başarıyla yelkenini açtı ve Güneş’ten gelen fotonlarla başarılı bir şekilde Dünya’nın yörüngesinde hareket ediyor. Bu an uzay keşifleri için tarihi bir an teşkil ediyor.

Güneş ışığının cisimlere basınç uygulama fikri, 17.yy astronomlarından Johannes Kepler’e kadar gidiyor. Kepler kuyruklu yıldız kuyruklarının, güneş esintisi ile oluştuğuna inanıyordu. Bunlarda yüzyıllar sonrasında 1970’lerde Carl Sagan, güneş yelkeni fikrini ortaya attı. Sonrasında 80lerde The Planetary Society(Gezegen Topluluğu) ‘nun yardımcı kurucularından oldu. İşte bu kuruluşun uzayı anlamada geniş çaplı görevinin bir parçası olarak, güneş yelkeni var.

Yine de daha öncesinde bazı uzay araçlarında da bazı güneş iticisi formları kullanıldı. Örneğin NASA Mariner 10 ‘un Merkür’e gidişinde, yakıtı bitince güneş panellerini kullanarak oryantasyonu kontrol etti.

Fakat 2010’da Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) IKAROS, güneş yelkeni teknolojisini gezegenler arası uzayda ilk kullanan uzay aracı olmakla beraber, Venüs’e kadar gitmesine yardımcı oldu. Buna rağmen; LightSail 2, IKAROS’tan 60 kat daha hafif ve 6 kat daha küçük bir yelkene sahip olduğundan farklı amaçlar için yapıldıkları söylemekte fayda var.

LightSail 2, CubeSat’ların avantajlarını göstermek için iyi bir fırsat. Çünkü CubeSatlar çok ufak ve az yer kaplayan mikro uzay araçları. Mesela LightSail 2’de ekmek kutusu kadar bir hacme sahip bir CubeSat kullanılıyor. Bu nedenle iticilere yer kalmıyor ve uzaydayken boks ringi büyüklüğünde bir güneş yelkeniyle açılarak itiş sağlıyor.

Yelken açılırken Credit.The Planetary Society

Üretilen Güç Ancak Bir Atacı İtebiliyor

Güneş’ten gelen fotonlar ancak bir atacı itecek kadar güç üretse de, bu aracı ufak ufak yönlendirmeye yetiyor, böylece aynı bir yelkenli gibi uzayda süzülebiliyor.  Tabi uzayda hava olmadığından sürtünme de yok.

The Planetary Society yaptığı açıklamada ilk teşebbüslerinin başarılı olduğunu kanıtladıklarını onayladı.4 gün içinde uzay aracı yörüngenin üst noktasına kadar 2 km yukarı kaldırılırken, alt noktaları da benzer bir mesafeye düşürüldü. Bu da ekibin uçuş öncesi simülasyonlarını ve tahminlerini kanıtlıyor.

Böylece ışığın yarattığı basınçla uzay aracının kontrol ederek yörüngesini değiştirebildiler.

LightSail 2 bu denemelerden sonra Dünya yörüngesinde güneş yelkeni kullanan ilk küçük uzay aracı ve IKAROS’tan sonra ikinci uzay yelkenlisi oldu. Önümüzdeki aylarda daha yüksek yörüngelere çıkmak için performans testlerine tabi tutulacak.

Planlanan ise uzay aracı Dünya’nın etrafında bir yıl boyunca dönerek güneş yelkeni itişine dair veriler toplayarak, gelecek sene NASA’nın NEA Scout görevi gibi yolculuklara ışık tutacak. 1 yıl sonra sonra atmosferde yanarak yok olacak.

Kaynak: https://newatlas.com/lightsail-2-makes-history-orbital-path/60852/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu