Sorting by

×
Doğa ve ÇevreMekatronikTeknoloji Haber

ROBOT ÇİTA YAVRUSU KEDİLERİ TAKLİT EDİYOR

çita yavrusu kedi robot -gerçek bilim

Kedigillerin morfolojik özelliklerinden dolayı bir  çita yavrusu üretmenin bazı avantajları olabiliyor. Daha küçük, hafif ve hızlılar. Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne’ dan(EPFL)  bilim adamları  tarafından geliştirilen robot  halen deneysel aşamada. Bu robot sayesinde bilimsel açıdan lokomosyon ve biyomekanik yapı detaylı olarak incelenebiliyor.

Kafası olmamasına rağmen, halen bir kedi üzerinden modellendiği anlaşılabiliyor.  EPFL Biyorobotik Laboratuvarı  tarafından geliştirilen ” çita yavrusu robot “ Uluslarası Robotik jurnalinde ayrıntlı bir şekilde incelendi. Platformda amaç olarak biyomekanik alanda araştırmaları desteklemek için dört ayak üzerinde durabildiğinden oldukça hızlı ve stabil oluyor. Bu robot konseptinden yola çıkarak arama-kurtarma görevleri veya keşif için robotlar geliştirilebilir.

Bu robot kendi kategorisinde gerçekten en hızlısı, yani 30 kg altı dört ayaklı robotlar arasında. Testler sırasında  robotun  boyunun 7 katı kadar hızlı koşabildiği gözlendi. Tam olarak gerçek bir kedi kadar çecik olmasa da , halen mükemmel oto stabilizasyon karakteristiklerine sahip ve tam hızla koşarken küçük çıkıntılara takılmadan ilerleyebiliyor. Ayrıca robot inanılmaz hafif, kompakt ve dayanıklı ve ucuz ve hazır malzemelerden yapılabiliyor.

kedi robot-gerçek bilim

Aslına Uygun Kopya

Bilim adamları bu robotu yaparken kedi ayağına sadık kalarak üretim yaptı. Her ayaktaki segmentler kedi ayağındakine yakın boyutta. Tendonları ve kasları manipüle etmek için küçük motorlar ve yaylar kullandı.

Robotun morfolojisi gereği kedinin doğru yerlerdeki elastikiyetinden yararlanmaya neden oluyor. Yani kedinin mükemmel yaratılışı gereği tüm meziyetlerinden yararlanabilme olanağı doğuyor.

Bilim adamı Auke Ijspeert ve ekibi semender ve bofa balığı robotu üzerinde lokomosyon çalışmaları ve deneyler yapmaya devam ediyor. Hayvanların mükemmel yaratılışının robotlara ilham olması oldukça popülerleşmeye başladı.

Kaynak :http://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130617104608.htm

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Videoyu izledim de, bunun pek de robot denecek bir hali yok. Üzerinde bir elektronik devre olduğu bile şüpheli. Çünkü robottan ziyade 4 ayaklı bir oyuncak gibi ezbere hareket ediyor. Dümdüz yolda giderken bile elinin-ayağının bir ayarı yok gibi sanki.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu