Bilim insanları güneş altında uzun süre kalındığında oluşan acı verici güneş yanıklarının epidermiste bulunan bir molekülün yoğunluğundan kaynaklandığını keşfettiler. TRPV4 adı verilen molekül bloke edildiğinde güneş yanığından dolayı oluşan ağrılara karşı büyük ölçüde korunma sağlanıyor. 5 Ağustos’ ta online yayınlanan araştırma dergisi Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)’ da yayınlanan araştırmada fare ve insan derisi örneklerinde yapılan testler sonucunda güneş yanıklarından kaynaklanan ağrının muhtemel nedenleri ele alındı.
“Güneş yanıklarının neden acıttığına eşsiz bir açıklama getirdik,” diyor Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi’ nden Yrd. Doç. Dr. Wolfgang Liedtke.
Güneş yanıklarının büyük kısmı UVB radyasyonu nedeniyle oluyor. Normalde UVB ışığını yeteri miktarda alındığında günlük D vitamini ihtiyacınızı karşılar, ruh halinizi iyileştirir. Fakat eğer güneşin altında çok kalırsanız cilt hücrelerinizdeki DNA kırılabilir ve kanser riskini arttırır. İşte bu nedenle doğal olarak vücudunuz aşırı yandığınızda sizi ağrılarla uyarır ve daha fazla zarar görmemeniz için eve gitmenizi sağlar.
Doktor Liedtke, Cilt Biyoloğu Prof. Elaine Fuchs ve Dermatoloji ve Cerrahi Prof. Martin Steinhoff ile birlikte çalışarak, TRPV4 molekülünün cilt üzerindeki duyu fonksiyonunu araştırdı.Çalışmalar sırasında hepsi, TRPV4 bolluğunun aşırı UVB ‘ nin neden olduğu doku hasarı ve acıda oynabileceğini gösterdi. TRPV4 bir iyon kanalı olduğundan hücre zarına hızlı bir şekilde pozitif yüklü kalsiyum ve sodyum iyonlarını aktarabiliyor.
Araştırmacılar başta epidermis dokusunda TRPV4 olmayan mutant fareler kullanarak UVB ışınlarına maruz bıraktı. Normal farelere de UVB ışın verdikten sonra gözlemler yapan bilim adamları normal farelerin ciltlerinin aşırı duyarlı olduğunu fakat mutant farelerin acıya karşı çok az uyarıldığını gözlemledi.
Sonrasında ise Prof . Nan Marie Jokerst tarafından yapılan bir cihaz kullanılarak, fare hücresi kültürleri üzerinde çalışıldığında, sadece TRPV4 iyon kanalı varlığında UVB ışını nedeniyle kalsiyum akışı olduğu gözlendi.
Ayrıca yapılan bir diğer analiz UVB maruziyetinde aktive olan TRPV4’ün kalsiyum akışına neden olarak,endotelin adı verilen molekülü getirdiği gösterdi. Endotelin geldiğinde TRPV4’ ü tetikleyerek daha fazla kalsiyum akışı sağlamasını gösteriyor. Endotelin ağrı ve kaşıntı yapmasıyla biliniyor. Yani güneş yandıktan sonra kaşınmamıza endotelin neden oluyor. İnsan ve fare denemelerinde UVB ışınının endotelin ve TRPV4 seviyelerinde artışa neden olduğu görüldü.
İşte bilim adamları böylece TRPV4’ ü inhibe edebilirlerse ağrıyı azaltabileceklerini düşündüler. Bu nedenle GSK205 bileşiğini sentezlediler. Sonrasında normal fareye alkol ve gliserolde çözülmüş GSK 205 maddesi sürüldüğünde farenin cildinin güneşin yakıcı etkisinden çok az etkilendiği gözlendi. Yani bu bileşik UV ile tetiklenmiş kalsiyum iyonların hücrelere hareketini durdurdu.
TRPV 4 hakkında daha fazla çalışma yapılarak alternatif tedaviler, önleyici ve güneş kremlerine katılarak daha az acı veren kremler geliştirebilir.
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130805152420.htm
http://today.duke.edu/2013/08/pnaswhy-sunburn-urtsrelease