Sorting by

×
Bilimsel GelişmeGenetikİlginç BilimTıp ve Sağlık

Dünyada İkinci Kez Bir Hasta HIV Virüsünü Yendi

Dünyada ikinci kez bir HIV-1 hastası AIDS’i yendi. Öncesinde de Berlin hastası olarak bilinen vakada bir erkek hasta , kök hücreyle (kemik iliği nakli)kanser tedavisi sayesinde AIDS’i yenmişti.  

İlk on yıl önce HIV enfeksiyonu teşhisi konulan hastada  “Londra hastası” , kemik iliği transplantasyonundan 19 ay sonra , virüse ilişkin hiçbir iz bulunamadı. Araştırma Nature dergisinde yayınlandı.

İki AIDS hastasında kan kanseri nedeniyle kemik iliği transplantasyonu yapılan donörlerde  HIV virüsü kapmayı engelleyen nadir görülen bir genetik mutasyon bulunuyor.

“İkinci hasta da benzeri yaklaşımla iyileştiğinden, Berlin hastasının bir anomali olmadığını gösteriyor,” diyerek fonksiyonel tedaviyi kastediyor, Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Ravindra Gupta.

Dünyada milyonlarca HIV enfeksiyonu taşıyan insan , antiretroviral terapi (ARV) ile HIV’e karşı savaşsa da bu tedavi virüsten kurtulmamızı sağlamıyor.   

“Günümüzde, HIV için yapılan tedaviler ancak virüsü baskılamamızı sağlıyor ve bu insanlar ömür boyu bu ilaçları almak zorundalar. Fakat bu gelişmekte olan ülkelerde daha büyük bir mücadeleye dönüyor”,diyor Gupta. Dünyada 37 milyon HIV hastası var fakat bunların sadece %  59’u ARV tedavisi alıyor. Her yıl HIV’e bağlı sebeplerden dolayı 1 milyona yakın insan ölüyor.

Ayrıca HIV’in ilaca dirençli yeni formu giderek büyüyen bir endişe oluşturuyor.

Gupta ve ekibi kemik iliği transplantasyonunun tehlikeli ve acı dolu bir işlem olduğunu halen HIV için geçerli bir seçenek olmadığını belirtiyor. Fakat yine de bu örnekler sayesinde yeni tedavi stratejileri geliştirilebilir.

Bu Tedavi Uygulanabilir Mi?

“İkinci vaka bu tedavinin uygulanabilir olduğuna dair iddiaları güçlendiriyor. Burda ekilen kısımda hangi bölümün farklı olduğunu bulabilirsek , kişinin antivirüsleri almasını durdurabiliriz,” diyor Melbourne Üniversitesi’nden Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nden Peter Doherty

Londra ve Berlin hastalarının aldığı genetik mutasyon taşıyan kök hücrelerde HIV virüsünün ifadesini önleyen CCR5 reseptörü mevcut.

Birleşik Krallık’taki hastaya  2003’de HIV tanısı kondu ve 2012’den beri antiretroviral terapi görüyordu. Sonraki yıl ise Hodgkin Lenfoma , yani ölümcül bir kanser teşhisi konuldu.

Hastaya 2016’da iki CCR5 gen varyantı kopyası taşıyan bir donörden kök hücre nakli yapıldı. Bu kombinasyonun dünya nüfusunun sadece %1’inde taşındığı biliniyor.

HIV-1 için en çok kullanılan yardımcı reseptör CCR5’dir

Mutasyona uğramış iki CCR5 kopyası taşıyan kişilen HIV-1 virüs suşlarına karşı direnç gösteriyorlar çünkü bu mutasyon virüsün konak hücrelere girmesini engelliyor.

Kanserle beraber , kemoterapi ile hücre bölünmesinde de HIV virüsleri ölüyor. İşte CCR 5 reseptörü taşıyan bağışıklık hücreleri ile diğer hücreleri değiştirmek HIV’i önlemek için bir çözüm olabilir.  

Londra hastasına kemik iliği naklinden 16 ay sonra ARV tedavisini durdurdu.

Yapılan düzenli testler sonucunda viral yükün tespit edilemeyecek kadar küçük olduğu onaylandı.

Araştırma ekibi Londra hastasına dair bulguları yıllık Retroviruses and Opportunistic Infections kongresinde sergileyecek.

Berlin Hastası “Timothy Brown”, iki nakil ve bir tüm vücut radyasyon tedavisiyle lösemi tedavisi gördü, İngiliz hasta ise sadece bir nakil ve daha az yoğun kemoterapi gördü. (Berlin hastası vakasını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz)

Kaynak:


https://medicalxpress.com/news/2019-03-free-aids-virus-transplant.html

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu