
Bilimsel açıdan yerçekimi kanunu gereğince aynı yükseklikten bırakılan iki cisim havanın sürtünme katsayısı ihmal edilirse yere aynı hızla düşer. Yani aynı yükseklikten bırakılan bir bowling topu ve tüy eğer ortamda hava yoksa aynı hızla aynı zamanda yere düşmelidir. Sanki illüzyon gibi gelse de bu basit bir fiziksel olay. Dünyanın en büyük vakum odasında yapılan bu enteresan deney Galileo deneyi olarak da biliniyor.
NASA’nın Ohio’daki Uzay Gücü Tesisi’ni ziyaret eden Fizikçi Brian Cox, NASA’nın Uzay Simülasyon Odası’nda bu deneyi tekrarladı. 30,5 metreye 37,2 metre yüksekliğindeki bu dev alüminyum odanın hacmi 22,653 metreküp, yani dünyanın en büyük vakum odası.
Tabi deneydeki en enteresan olay Cox ve mühendislerin deneyin sonucuna gösterdikleri reaksiyon belki de ! Hepimiz deneyin nasıl biteceğini bilsek de kilolarca ağırlıktaki bowling topuyla, birkaç gram ağırlığındaki tüyleri bu kadar yüksekten aynı zamanda yere düşmesi biraz tuhaf geliyor. Deneyin sonucunu görmek biraz çocuk gibi sevinmenize neden olabiliyor.
Bu deneyin benzeri daha önce Apollo 15 görevinde Dave Scott tarafından yapılan Ay’da yapılan deney. Dave Scott benzeri deneyi Ay’da İngiliz anahtarı ve bir tüyü aynı anda yere bırakarak yaptı. İşte kütleleri ne kadar farklı olursa olsun belli yükseklikten bırakılan cisimler aynı zamanda yere düşer.
Aşağıdaki videoda başta havalı ortamda sonra, sonrasında ortamdaki hava çekilerek deney yapılıyor. Havanın olduğu ortamda tüy havanın sürtünme katsayısından dolayı yavaş düşerken, bowling topu hızla aşağı iniyor. Fakat havasız ortamda mucize gerçekleşiyor.
NASA Ay Deneyi 1971
Serbest Düşme Nedir ?
Havasız ortamda serbest bırakılan bir cisim yerçekimi etkisi ile aşağı doğru g ivmesi ile düşer. Bu olaya serbest düşme denir. Serbest düşmeye bırakılan bir cisim sabit g yerçekim ivmesi ile aşağı doğru düzgün hızlanan hareket yapar. Her saniye hızı yerçekim ivmesi kadar artar. Yerçekim ivmesi, g = 9,81 @ 10 m/s2 dir. |
Serbest düşen bir cisim her saniye bir öncekine göre daha fazla yol alır. 1 saniye sonra aldığı yol h kadar ise, 2 saniye sonra 3h, 3 saniye sonra 5h … dir.
Ayrıca her saniye yerçekim ivmesi kadar hızı artar.
1 saniye sonra hızı 10 m/s, 2 saniye sonra 20 m/s,
3 saniye sonra hızı 30 m/s dir.
Buna göre alınan yol h=1/2gt2 den bulunur.
Cismin hızı ise, v = g . t ‘den bulunur
Kaynak: io9.com , torpil.com
Kafama takılan soru;
2 cismede etki eden kuvvet farklı iken nasıl aynı anda düşer?(G.m1.m2/r2)
Eğer kütle çekim kanunu havasız ortamda geçersiz ise,Uzayda bu kanunun geçerliliğinden nasıl bahsedebiliriz?
Kütlesini 2 kat artırırsak bile ivmesi yarıya inerse (ineceğinden) etkiyen kuvvet yine sabit kalmış olur.
sorunun cevabını bulduysan paylaşır mısın?
biraz düşündüm cisimleri dünya çekiyor 2 cismi havasız ortam kütlesi büyük olan daha fazla eylemsizlik görüyor uzayda 2 cisim birbirini çekiyor ama bir diğerine yaklaşmasında daha fazla yaklaşıyor (kütlesi küçük olan.) bence bunun sebebi kütlesi büyük olana daha fazla eylemsizlik olması
yer uzayda büyük bir tırın içinde bir arabayla bir masa olsa hepsi aynı hızda ve tır dursa aniden masayla arabanın tıra çarpmaları aynanda olurdu bu da dünyadaki gibi bir deney
şimdi kafamı karıştıran tek şey eylemsizlik bu konun güzelce anlatıldığı bir site biliyor musunuz ?