Sorting by

×
Deneyselİlginç BilimKimyaÜtopya

Simya ya da Alşimi Nedir ?

simya periyodik tablosu
Eski Simya Periyodik Tablosu

Simya periyodik tablosuna bakmadan önce, Simya ya da diğer adıyla alşiminin ne olduğuna ve nasıl doğduğuna bakalım. Simya (Alşimi) sanatı,  yüzyıllar boyunca Mısır ve Arabistan’ dan Yunanistan ve Roma’ ya kadar yayılarak, en son batıya ve Avrupa’ nın ortalarına kadar yayılmıştır.  Kelime kök olarak Arapça deyim “el-kimya“‘  kastedilerek olarak, Mısırlılar tarafından da  Taş veya İksir hazırlanması kastediliyordu.  Arapça olan “kimya”  sözcüğü köken olarak antik mısır dili olan Kıptiçe’ den gelir ve anlam olarak;  Nil deltasındaki kara bereketli toprakları ifade eder. Ezoterik ve hiyeroglifçe bu kelime; başlangıçtan beri var olan karanlık bir gizemi yani, Birinci Maddeyi (Kem-Khem) kastetmektedir.

Simyacıların amaçlarını basitçe sıralarsak; Felsefe Taşı’ nı (Bilgi Taşı) bulmak, Sonsuz gençlik ve sağlığı keşfetmek, metalleri altına veya daha kıymetli bir metale dönüştürmeyi keşfetmek.  Ortaçağ simyacıları bütün maddelerin temelde aynı madde olduğunu fakat saflık derecelerinin değiştiğini  düşünürlerdi. Onlara göre en saf madde altın , sonrasında ise gümüştü.

Simyanın ilk zamanlarında gezegenlerin astronomik sembolleri simyasal semboller olarak kullanılırdı. Sonra ortaçağa gelindiğinde işkenceler ve baskılar  nedeniyle her simyacının bulduğu bu semboller kendi gizli sembolleri haline geldi. Özellikle, orta çağda Avrupa’ da cadı ve büyücü olarak görülen herkese yapılan kilise baskısı ve acımasız engizisyon mahkemeleri nedeniyle bu devir Avrupa’nın en karanlık dönemlerindendir. Sonrasında ise şarlatanlar, sahte doktorlar ve üç kağıtçılar simyacı oldu. Bu nedenle simya cadılık, büyücülük ve soygunculukla kötü bir itibar kazandı. 18 yy.’ da özellikle Avrupa’ da gerçek bilim adamları kimyada, farmakolojide ve tıpta gerçek başarılar kazanarak özellikle Avrupa’ da bilim ve sihri birbirinden ayırdı.

İşte Simya yani Alşimi’ nin gizemli periyodik tablosundaki elementler:

 

ANTİMON

Antimon metali simyada hayvan doğasını veya doğa ve insan arasındaki vahşi veya doğal ruhu   simgelese de, sık olarak kurdu sembolize eder.

Antimon Sembolleri

            

ALTIN

Altın, simyadaki 7 metalden(altın, gümüş, cıva, kurşu, bakır, kalay, demir)  biridir. Simyacı için her açıdan mükemmelliği temsil ederek, sayacak olursak; akıl, can ve ruh. Altın sembolü astrolojide de güneşi simgeler.

Altın Sembolleri

                                  

ARSENİK

Arsenik ilk simyacılar tarafından bolca kullanılmıştır. Bazen kuğu imajını simgelemek için kullanılır.

Arsenik Sembolleri 

         

BAKIR

Bakır,  simyadaki 7 metalden(altın, gümüş, cıva, kurşu, bakır, kalay, demir)  biridir.

Bakır Sembolleri 

        

BİZMUT

Simyada tam olarak ne amaçla kullanıldığı bilinmemektedir.

Bizmut Sembolleri 

CIVA

Cıva eskiden hızlı-gümüş (quicksilver) olarak isimlendirilirdi  ve nitrik asit çözeltisinde ısıtılarak kırmızı cıva oksit  elde edilirdi. Cıvanın nitrik asitle reaksiyonundan kalın kırmızı bir buhar havada asılı kasılırdı ve kırmızı parlak kristaller ise  tabanda çökerdi.  Fakat simyacılar cıvanın hem katı hem sıvı fazda  geçiş yaptığını düşünüp, bunu dünya ve cennet ve de hayat ve ölüm olarak yordular.

Cıva, simyadaki 7 metalden(altın, gümüş, cıva, kurşun, bakır, kalay, demir)  biridir.  Cıva sembolü astrolojideki aynı isimli (mercury- Merkür)  gezegeni de sembolize etmektedir. Metal ayrıca yılan veya iblisi de sembolize eder.

Cıva Sembolleri 

           

ÇİNKO

Sihirbazların yünü veya nix alba (beyaz kar) olarak bilinen çinko oksit havada yakılarak elde edilirdi.

 Çinko Sembolleri 

      

 DEMİR

Demir, simyadaki 7 metalden(altın, gümüş, cıva, kurşun, bakır, kalay, demir)  biridir.  Ayrıca, astrolojide Mars’ ı  temsil eder.

 Demir Sembolleri 

      

FOSFOR

Simyacılar fosfor da ruhun ışığı olduğunu düşündüklerinden, özellikle fosfor maddesinin içinde hapsolmuş gibi duran ışıkla ilgilendiler.

Fosfor Sembolleri 

   

GÜMÜŞ

Gümüş, simyadaki 7 metalden(altın, gümüş, cıva, kurşun, bakır, kalay, demir)  biridir.  Ayrıca, astrolojide Ay’ ı  temsil eder.

Gümüş Sembolleri

               

KALAY

Kalay, simyadaki 7 metalden(altın, gümüş, cıva, kurşun, bakır, kalay, demir)  biridir.  Ayrıca, astrolojide Jüpiter gezegenini temsil eder.

Kalay Sembolleri

  

KURŞUN

Kurşun simyada bulunan yedi metalden en eskisi ve ilkidir. Kurşun sembol olarak Astrolojide Satürn gezegenini temsil eder.

Kurşun Sembolleri

              

KÜKÜRT

Kükürt cennetteki üç maddeden biri (kükürt, cıva ve tuz) olarak kabul edilirdi. Simyada pek çok kullanım alanı vardı.

Kükürt Sembolleri

                     

MAGNEZYUM

Simyacılar magnezyum karbonatın (MgCO3)   beyaz rengi nedeniyle magnezyuma ‘Magnesia alba’ yani beyaz magnesia dediler. Magnesia denmesinin nedeni Magnesia adlı bölgeden çıkarılmasıydı. Magnesia bugünkü Manisa’ nın eski adıdır.

Magnezyum Sembolleri 

  

PLATİN

Simyacılar platinin gümüş ve altını amalgamlaştırdığına inanırdı.

Platin Simgeleri

POTASYUM

Potas (Potasyum Karbonat) alşimik reaksiyonlarda geniş alanda kullanılırdı.

Potasyum Sembolleri 

       

Kaynak: http://www.rsc.org/periodic-table/alchemy/what-is-alchemy

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Felsefe taşını üretmeye çalışıyorum.
    Beni bir batılı ya da doğulu simyacı ile tanıştırın.
    Türkiyede bu işle uğraşan kim var?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu