Sorting by

×
AstronomiFizikTeknoloji HaberUzay-Zaman

570 MEGAPİKSELLİK DÜNYANIN EN GÜÇLÜ FOTOĞRAF MAKİNESİ KARANLIK ENERJİYİ ARAŞTIRIYOR

8 milyar yıl önce, uzak galaksilerden ışık ışınları Dünya’ ya kadar olan uzun yolculuklarına başladılar. Şili’ nin dağlarında yeni inşa edilen Karanlık Enerji Kamerası dünyanın en güçlü gökyüzü haritalama makinesi olup, bize bu eski yıldızların ışığını getirecek.

Bu ışığı anlamak belki de  fiziğin en büyük gizemlerinden biri olan evrenin genişleme hızının nasıl arttığına dair gizemi açıklayabilir

Karanlık Enerji Araştırma birliği’ndeki bilim adamları bu hafta, 8 yıllık planlama ve inşa sürecinin sonunda,  Karanlık Enerji Kamera’ sını duyurdu. Kameranın yapımında 3 kıtadan bilim adamları, mühendisler ve teknisyenler çalışarak, güney gökyüzünde 570 megapiksellik ilk fotoğrafı 12 Eylül’ de aldılar.

“ Karanlık Enerji Kamerası’ na ilk ışığın ulaşmasıyla, evrensel keşif açısından önemli bir aşama kaydedildi. Bu sonuçlar bize karanlık enerjiye bir adım daha yaklaştıracak.”  diyor Amerika Enerji Departmanı’ ndan yüksek enerji fiziğinde bilim direktörü James Siegrist.

Cihaz yaklaşık olarak bir telefon kulübesi büyüklüğünde olup, karanlık enerjinin gizemini araştırarak, evrenin genişlemesini her geçen gün hızlandıran şeyin ne olduğunu açığa çıkaracak. “Karanlık Enerji Araştırması bize evrenin genişlemesinin yerçekimiyle yavaşlaması gerekirken, neden sürekli genişlediğini anlamamıza yarayacak.” diyor Fermilab’ ta proje müdürü ve bilim insanı Brenna Flaugher.

 

Karanlık Enerji Kamerası kendi türünün en güçlü araştırma cihazı ve 8 milyar yıl uzaktaki 100000’ den fazla galaksiyi görüntüleyebiliyor. Kamera 62 çift yüklü aygıtıyla Blanco teleskopunun geniş ışık toplayan aynasıyla, kırmızı ışığa karşı görülmemiş bir hassasiyet gösteriyor. Böylece güneş sistemimizdeki bir asteroitten, evrenin kökenleri ve kaderine kadar pek çok şeyi inceleme olanağı bulacağız.

Ayrıca astronom topluluğu NOAO için Karanlık Enerji Kamerası online olarak kullanıma sunulacak.

Karanlık Enerji Araştırması’ nın Aralık ayında kamera tümüyle test edildikten sonra başlayacağı ve bu zamanın Şili Ant Dağları’ nda en mükemmel atmosferik durumları sağladığı belirtiliyor. Böylece en geniş görüş açısı sağlanarak, en yüksek çözünürlükte resimler alınabiliecek. Birkaç gecedir yapılan denemelerde mükemmel resimler alındı.

5 yıl sürecek araştırmayla gökyüzünün 1/8’ inden detaylı renkli görüntüler alınarak veya 5000 kare açıyla, 300 milyon galaksi, 100,000 galaksi kümesi ve 4,000 süper nova keşfedilecek ve ölçülecek.

 

Karanlık Enerji Araştırması, Amerika Enerji Departmanı; Ulusal Bilim Kurumu; İngiltere, İspanya, Brezilya, Almanya ve İsviçre ve  DES enstitüleri iştirakleri tarafından destekleniyor.

Araştırma hakkında detaylı bilgi www.darkenergysurvey.org’ den elde edilebilir.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120917104651.htm

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu