Evet cep telefonları gelişti ama şarjınız anca bir gün dayanıyor. Kaliforniya Riverside Üniversitesi’nden bilim insanları silisyum anotlarla pil ömrünün arttırılabileceğini ve bunun atık şişelerden elde edilebileceğini gösterdiler. Böylece oldukça çevreci bir çözüm yaratılmış oluyor.
Günümüzde kullandığımız şarjlı cihazların çoğunda lityum iyon piller mevcut. Bu pillerde lityum katot ve grafit anot mevcuttur.Yıllardır geliştirildiğinden, artık en yüksek verimli haline ulaştı. Araştırmacılar ise yeni nesil pillerde alternatif olarak silisyum anot kullanmayı teşvik ediyorlar.
Silisyum grafite göre 10 kat daha gazla enerji depolama potansiyeline sahip ve çok daha dayanıklılar.
Peki silisyumu atık şişelerden üretebilir miyiz ?
İşte araştırmacılar çöplerdeki atık cam şişelerden silikon dioksitin elde edilebileceğini gösterdiler. İlk olarak şişeler öğütülerek çok ince beyaz bir toza dönüştürüldü. Sonrasında silisyum dioksit sıcak magnezyumla nano silisyuma çevrildi ve son olarak karbonla kaplandı. Böylece stabil hale getirilerek, enerji depolama kapasiteleri geliştirildi.
Saat pillerinde dene 400 keze kadar döngüye sokularak test edildi. Silisyum anotların kapasitesinin 1,420 mAh/g (milliamp saat/gram) olduğu gözlendi. Grafit anotların 350 mAh/g olduğu düşünülürse, büyük bir gelişme yaşandığı söylenebilir.
“Çöp depolama alanından atık ürün topladık ve onu daha fazla enerji depolayan pillere dönüştürdük. Daha hızlı şarj olan ve mevcut saat pillerinden çok daha stabil olan piller. Öyleyse yeni nesil lityum iyon pillere karşı çok daha umut verici adaylara sahibiz,” diyor araştırmanı baş yazarlarından Changling Li,
Araştırmacılar bu prosesin oldukça uygulanabilir olduğunu ve düşük maliyetli kimyasal reaksiyon sayesinde sadece bir şişeden bilen yüzlerce saat pili üretilebileceğine dikkat çekiyorlar. Ekip bu prosesi patentledi ve ticari ürünlere dönüştürecek.
Araştırma Scientific Reports dergisinde yayınlandı.
Kaynak: University of California, Riverside
Bir Yorum