Sorting by

×
GenelMakalelerREKLAM

Araştırmalar Onaylıyor: Ev Kazaları En Çok Kadınların ve Çocukların Başına Geliyor

Yapılan araştırmalar, ev kazalarından en çok kadınların ve 7 yaş altındaki çocukların zarar gördüğünü ortaya koyuyor.

Ev kazaları oranlarının, trafik kazası gerekçesiyle hastaneye başvuran mağdurlardan hemen hemen 3 kat fazla olduğu kayıtlara geçiyor. Ürkütücü sonuçlar, ev yaralanmaları konusunda bilinçlendirici çalışmaların hızlanması gerektiğini ortaya koyuyor.

En Sık Karşılaşılan Ev Kazaları

Ev kazaları, acele ile yapılan işlerde, anlık dikkatsizlik sonucu daha sık gerçekleşiyor. En sık karşılaşılan ev kazaları şöyle sıralanıyor:

  • Sıcak yemekler ve sıvılarla temas nedeniyle yanma ve haşlanmalar.
  • Elektrik çarpması
  • Düşme ve düşme sonucu kırılmalar, çatlak gibi kemik hasarları
  • Kesici, delici alet ile yaralanma
  • Şofben kazaları, gaz kaçağı sonucu zehirlenme
  • Boğulma
  • Böcek sokması veya zararlı tarafından ısırılma
  • Zehirlenmeler

Ev Yaralanmaları Nasıl Gerçekleşiyor?

Evin hemen hemen her yerinde kazalara davet çıkaran eşyalar bulunuyor. Dikkatli kullanım yaralanmaların olmasının büyük oranda önüne geçiyor. Örneğin banyoda, ıslak zeminler en önemli kaza nedenleri arasında yer alıyor. Oturma odalarında bulunan elektrik anahtarları ve prizlere dikkat edilmesi gerekiyor. Cam eşyalar, avizeler, televizyon ve sehpalar kazaların başrolünde yer alıyor.

Çocuk Odalarındaki Kazalar Önlenebilir

Eğer çocuk odaların güvenli olduğunu düşünüyorsanız, tekrar gözden geçirmelisiniz. Çocuk odalarında bulunan top, paten, sivri uçlu oyuncaklar, küçük parçalar, kitaplık ve prizler kazalara neden olabiliyor. Bu sorunlara karşı oyuncakların çocukların yaşına uygun seçilmesi, küçük parçalı oyuncakların çok küçük çocuklar için tercih edilmemesi gerekiyor. Dolap ve kitaplıkların duvara sabitlenmesi önem taşıyor. Tüm bunlara ek olarak, çocukların evde yalnız bırakılmaması tavsiye ediliyor. Uzmanlar, ev kazalarının %90’ının çocuklar evde yalnız başınayken meydana geldiğinin altını çiziyor.

Mutfaklar Kaza Alanları

Ev kazalarının en çok yaşandığı yerler arasında mutfaklar da bulunuyor. Tüp, ateş gibi kullanımı belli bir yaşın üstünde olmayı gerektiren maddelerin bulunduğu mutfaklarda, bıçak, çatal gibi kesici ve delici aletlerde kolay ulaşılabilir bir şekilde yer alıyor. Ağır tencereler, cam mutfak eşyaları, hatta mutfak masası bile kazaya neden olabiliyor. Mutfak kazalarının önüne geçebilmek için mutfak eşyalarını çocukların ulaşamayacağı yerlere koymak, ebeveynler olmadan mutfağa girilmesini engellemek, dolap kapaklarına kilit takmak, mutfak masasını sabitlemek öneriliyor.

Ev Kazalarını Hafife Almayın

CPSC (Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi) ve NHCS (Amerikan Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi)’nin 2011 yılı verilerine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 2.5 milyon çocuk ev kazalarına uğruyor. Her dört çocuktan biri, yılda bir kez ev kazası mağduru oluyor. 14 yaşın altında, 12.000 çocuk her yıl ev kazalarında hayata veda ediyor. 50.000 çocuğun ise ev kazalarında sakatlandıkları kayıtlara geçiyor. Kazaların yarıdan fazlası, çevresel sorunlardan kaynaklanırken bu aynı zamanda kazaların önlenebileceği anlamına da geliyor. UNICEF, kaza geçiren çocukların %70’inden fazlasının ev kazası geçirdiğini vurguluyor.

Türkiye’de, günümüzde kapsamlı bir ev kazası verisi bulunmuyor. Yapılan araştırmalar kazaların %18-25 kadarının evde geçirildiğini ortaya koyarken, basit kazalar sonucu hayati tehlikenin oluşabildiğini gösteriyor. Evlerin çocukların yaşam alanı olduğunu ve onlara keşfetmek için alan sunması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu alanları güvenli kılmanın is ebeveyn sorumluluğu olduğunu ifade ediyor. Alınabilecek küçük önlemler hayat kurtarıyor. Siz de ev kazaları konusunda bildi alabilir, evinizin kazalara karşı daha güvenli bir hale getirerek içinizin rahat etmesini sağlayabilirsiniz. Bütün risklerin ortadan kaldırılamayacağı hatırlatılsa da alınacak her bir önlemin hayat kurtarabileceği gözle görülüyor. Tahmin edilebilir ve önlenebilir ev kazaları için önlem almaya, siz de hemen başlayabilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu