Sorting by

×
BilimBilimsel GelişmeMakalelerTıp ve Sağlık

İLK KEZ HİV ‘Lİ BİR BEBEK TEDAVİ EDİLDİ

Araştırmacılar ilk kez HIV’ li bir çocuk vakasının tedavi edildiğini açıkladı. Dönüm noktası niteliğindeki bulgular, 2013 Retrovirüsler ve Fırsatçı Enfeksiyonlar Konferansı Atlanta’ da duyuruldu.

Johns Hopkins Üniversitesi ve amfAR ( AİDS Araştırmaları Fonu) fonundan Dr. Deborah Persaud, Mississippi’ de HIV ile doğan 2 yaşındaki çocuk vakasının detaylarını anlattı. Çocuğa doğunca acilen antiretroviral terapi uygulandı. 18 aylık olduğunda ise antiretroviraller kesildi . 23 aylık olduğunda ise tedavi 5 aydır uygulanmamasına karşın, çocukta herhangi bir viral yük saptanamadı. Sonrasında yapılan testlerde ise HIV virüsünün izine rastlanmadı.

Tedavinin onaylanması ile beraber Massachusetts Üniversitesi’ nden Dr. Persaud ve Dr. Katherine Luzuriaga amfAR tarafından bağışla ödüllendirildi. Bu bağış HIV araştırmalarında kullanmaları amacıyla yapıldı.

Dr. Persaud’a göre hem anne hem çocuk doğduğundan HIV pozitifti. Fakat yapılan tedaviyle çocukta HIV enfeksiyonunun ortadan kalktığı bildiriliyor. Ayrıca bir diğer vakada “Berlin Hastası” olarak tanımlanan Timothy Brown’ a HIV tedavisi görürken, lösemi teşhisi konuldu. Sonra kök hücre ekimi yapılan hastada HIV enfeksiyonuna karşı genetik bir mutasyon oluştu. Bu nedenle hasta HIV’ e karşı bağışıklık kazandı.

Neden başarılı oldu?

ABD’deki AIDS Araştırmaları Vakfı’ndan Ruina Johnston şöyle açıklıyor:

“Normal olarak HIV pozitif riski taşıyan çocuklar profilaktik antiretroviral ilaçla tedaviye alınıyor. Oysa burada çocuğa standart tedaviye göre çok daha yüksek bir doz ilaç, çok daha erken bir aşamada veriliyor.

“Muhtemelen bu yüzden, HIV virüsü, bebeğin vücudunda virüs rezervleri kuramadan yok edilmiş oldu. Bir kere oluştuktan sonra yok edilmesi çok zor olan şey bu rezervler. Onlar oluşmadan müdahale edilirse anti retroviral ilaçların virüsle başedebildiği anlaşılıyor. ”

Gerçekten de erken müdahelenin kritik önem taşıdığını söyleyen doktorlar, ilaçların iki etkisi olduğunu söylüyor.

Antiretroviral ilaç, önce virüsün çoğalmak süretiyle kısa ömürlü aktif hücreler üretmesini engelliyor. Ama daha önemlisi CD4 adı da verilen uzun ömürlü alyuvar hücrelerini etkilemesini önlüyor.

Bu hücreler bir kez virüsü alırsa, HIV virüsünü yıllarca barındıran ve üreten gizli rezervler gibi işlev görüyor.

İşte bu yüzden tedavinin daha büyük bebeklerde ve daha geç müdahele halinde sonuç getirmeyeceği düşünülüyor.

Yeni vaka sayesinde, HIV’ li insanlara belki de farklı yöntemlerle tedavinin mümkün olabileceği görüldü. Aynı zaman Mr. Browm vakasındaki yüksek risk  ve pek çok pahalı prosedür uygulanmak zorunda olmadığından, bu tedavi yöntemi daha uygun olabilir.

“ Uygulanan bu tedavi kendi başına zaten antiretroviral bir terapi oluyor. Bu sayede yeni doğanların bağışıklık sistemi hakkında daha çok şey öğrenilebilir ve  yetişkinlerin bağışıklık sisteminden ne kadar farklılaştığı ve çocukların hangi faktörler nedeniyle iyileşebildiği anlaşılabilir,” diyor Dr. Jonhston .

Bu tedavi sayesinde AIDS’ li pek çok çocuk birkaç yaşına geldiğinde iyileşebilir.

Kaynak : amfAR, The Foundation for AIDS Research (2013, March 3). First documented case of child cured of HIV. ScienceDaily. Retrieved March 4, 2013, from http://www.sciencedaily.com­/releases/2013/03/130303172640.htm

http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/03/130304_hiv_cocuk.shtml

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu