Sorting by

×
Paleontoloji

KANADA’ NIN BOYNUZLU DİNOZORU ZENOSERATAP

Bilim adamları Alberta, Kanada ‘ da yeni bir boynuzlu dinozor (seratapsiyan) isimlendirdi. Xenoceratops (Zenoseratapsiyan)  foremostensis normalde 1958’ de toplanan ilk fosillerden tanımlandı. Yaklaşık olarak 6,6 metre uzunluğunda ve 2 tondan daha ağır olan otçul dinozor Kanada’ da bulunan en büyük dinozor türü olarak belirtiliyor.

Yeni bulunan türler Kanada kaynaklı Earth Sciences dergisinde basıldı.

“80 milyon yıl önce başlayan, büyük gövdeli dinozorlar Kuzey Amerika’ da evrimsel değişime maruz kaldı. Zenoserataplar bize en eski seratapsitlerin bile devasa kafasında devasa boynuzları olduğunu ve kafatasındaki düzenlenmenin yeni türlerde giderek çeşitlendiğini gösteriyor,” diyor araştırmanın baş yazarı Cleveland Doğa Tarihi Müzesi’ nden omurga palenantoloğu Dr. Michael Ryan.

 

Zenoseratap (Xenoceratops -Xeno + ceratop) anlam olarak “ uzaylı boynuz-yüzlü” anlamına geliyor. Ayrıca boynuzlu dinozorların azlığı nedeniyle bu dinozor fosilleri oldukça önemli. Zenoserataplar papağan gibi ağızları ve gözlerinin üstünde boynuzlara sahip. Genin yakalı çıkıntı yaparak , kafataslarında iki büyük  diken misali duruyor.

 

Zenoserataplar seraptapsitlerin erken dönem evrimine ilişkin yeni bilgiler sağlayarak, büyük gövdeli boynuzlu dinozorlardan Triserataplar dahil pek çok  dinozor için bilgi sağlıyor.” diyor araştırmanın yardımcı yazarlarında Royal Ontario Müzesi ve Toronto Üniversitesi’ nden Dr. David Evans. Ayrıca bu dinozorlar hakkında eski bilgilerin oldukça az olduğunu ve bu yeni keşifle pek çok şeyin öğrenilebileceğini belirtiyor.

 

Tanımlanan bu yeni türün daha önce en azından 3 bireyinin Foremost Formation’ dan Dr. Wann Langston Jr. Tarafından  1950’lerde toplandığı ve bunların Kanada Doğa Müzesi’nde bulunduğu belirtiliyor. Evans ve Ryan bu kemikleri tekrardan incelerken bu yeni dinozor türünü keşfetti.

Bu yeni bulgular Güney Alberta Dinozor Projesi’ nin bir parçası olarak Geç Kretase Dönemi’ ne ait eksiklikleri tamamlayacak.

Bu keşifle önceden bilinmeyen türler bir bir ortaya çıkmaya devam ediyor.

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121108074008.htm

Araştırma Referansı :

  1. Michael J. Ryan, David C. Evans, Kieran M. Shepherd, Hans Sues. A new ceratopsid from the Foremost Formation (middle Campanian) of AlbertaCanadian Journal of Earth Sciences, 2012; 49 (10): 1251 DOI:10.1139/e2012-056
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu