Sorting by

×
ArkeolojiBiyolojiDeneyselDoğa ve ÇevreGenetikİlginç BilimMakalelerPaleontolojiÜtopya

Yeniden Canlandırılan Mamut Genlerinde Hatalar Ortaya Çıktı

Bilim insanları laboratuvar ortamında tüylü mamut genlerini yeniden canlandırdı. Yine de bu gelişme, nesli tükenmiş hayvanları yeniden dünyaya getirmek gibi anlaşılmamalıdır. Dünyada en son yaşamış mamut popülasyonuna ait olduğuna inanılan bu genlere göre, mamutlarda bazı genetik problemler oluşmuştu. Ekip normalde çalışması gereken genleri test ettiğinde, genlerin çalışmadığını gördü.

Sibirya’nın kuzeyindeki Kuzey Buz Denizi’ndeki Wrangel Adası’nda son tüylü mamut popülasyonunun yaşadığı düşünülüyor. Yaklaşık 4000 yıl önce yaşayan bu kolonide 300 hayvanın olduğu düşünülse de, durumlarının çok da iyi olmadığı düşünülüyor.

Wrangel Adası’ndaki mamutlar üzerinde yapılan önceki araştırmada, küçülen popülasyon ve sınırlı gen havuzunun bir sonucu olarak mamutların bir takım genetik kusurlardan muzdarip olduğu belirtiliyordu. Sağlıklarını etkileyen çok sayıda mutasyon olduğu düşünülüyordu; doğurganlık, tüy kalitesi gibi kriterler.Fakat bu tahminlerin çoğu teorikti.

Yeni araştırmada, ekip bu fikri teste soktu. İlk olarak, Wrangel Adası mamutu DNAsıyla, üç farklı Asya fili ve genetik bozunmadan önceki iki yaşlı mamutun DNA’sını karşılaştırdı. Bu sayede ekip Wrangel Adası mamutuna özgü genleri ayırt edebildi. Sonra bu değişen genleri laboratuarda sentezleyerek, kültürdeki hücrelere ekleyerek diğer genler ve moleküllerle,ne kadar iyi etkileştiğine baktı.  

Koku Duyuları Bile Çalışmıyordu

Geç dönem mamutlarına dair analiz sonucu, önemli genlerin arızalı olduğu görüldü. Bunların içinde doğurganlık,nörolojik gelişim,insülin sinyali ve koku duyusu da var. Yani hayatta olmazsa olmaz genler mevcut.

“Hangi  genlerin koku alma kabiliyeti sağladığını biliyoruz. Bu sayede mamutları yeniden canlandırabilir, mamut geni üretecek genleri üretebiliriz. Sonra bu proteinlerin normal hücrelerde protein fonksiyonlarını test edebiliriz. Eğer bu genler çalışmıyorsa, Wrangel Adası mamutlarının yedikleri çiçeklerin kokusunu muhtemelen alamadıklarını sonucuna varabiliriz,” diyor araştırmanın başyazarı Vincent Lynch.

Elde edilen sonuçlar daha önceki araştırmalarda yer alan tahminleri doğruluyor. İşte bu dünyada yaşayan son mamutlara dair üzücü hikayedeki boşlukları tamamlıyor. Belki bu nesli tükenen türlerin geleceği hakkında bir ipucudur.

Araştırmacılar mamutların geçirdiği bu son mutasyonların gerçekten hasar verici olduğunu söylüyor. Son yaşayan mamutların sağlığı yerinde değildi ve bu da sonların getirdi. Popülasyonların bu kadar küçük kalması silici mutasyonların birikmesine ve tükenişe yol açmış olabilir.

Araştırma Genome Biology and Evolution.dergisinde yayınlandı.

Kaynak: https://newatlas.com/biology/resurrected-woolly-mammoth-genes-genetic-decline/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Yeniden Canlandırılan Mamut Genlerinde Hatalar Ortaya Çıktı - Vonelon.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu