Bilim adamları, ebeveynlere yeni doğan bebeklerin araçtaki bebek koltuğunda 30 dakikadan fazla oturtulmaması konusunda uyardı. Yeni doğanların, başın öne düşmesini önleyen boyun kaslarının yeterince güçlü olmadığını vurgulayan bilim adamları bu durumun bebeklerin nefesinin kesilmesine neden olabileceğine ve ölümcül sonuçlar doğurabileceğine dikkati çektiler.
İngiltere’deki Bristol Üniversitesi’nden Dr. Peter Fleming ve ekibinin simülatör kullanarak yaptığı araştırmaya 40 bebek katıldı.
Araştırma, yeni doğanların araçtaki bebek koltuğunda oturmasının bile riskli olduğunu ortaya koydu. Fleming, bebeklerin bu koltukta en fazla 30 dakika oturmasını hatta mümkünse yeni doğanlarla çok gerekli olmadıkça araca binilmemesi gerektiğini belirtti.
Laboratuvarda araba yolculuğunun etkisini araştıran bilim adamları bebek koltuğunda uyuyan 2 aylıktan küçük bebeklerin yarım saat sonra kanlarındaki oksijen oranının endişe verici düzeyde düştüğü ve kalp ritminin arttığını belirledi. Yolculuk sırasında düzgün şekilde nefes alıp verdiğinden emin olmak için bir yetişkinin bebeğin yanında oturmasını da tavsiye eden bilim adamları ebeveynlerin araçtaki bebek koltuğunda bebeğin nasıl oturması gerektiği ve sağlık riskleri konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.
Simülatör Tasarlandı
Southampton Üniversitesi Human Factors Research Unit tarafından tasarlanan simülatör ses ve sarsıntı yaratıyor. Bu simülatör 50 km hızla düz bir yolda giderken fren,hızlanma veya kasise girmeden üretilen dikey sarsıntıları üretiyor. Bu test sayesinde bebeklerin kalbini ve akciğer fonksiyonlarını dinlendi.Hem erken doğan hem de zamanında doğan bebekler için potansiyel olarak negatif etkiler yaratabileceği keşfedildi.
Bilim adamları bir sonraki aşamada çalışmayı genişleterek daha büyük bebeklerdeki riskin inceleneceğini ayrıca bebek koltuğu üreticileriyle ‘’güvenli koltuklar’’ konusunda bilgi alışverişinde bulunulacağını vurguladı.