
Tokyo’ nun dışında küçük bir hükümet binasının altında futbol sahası büyüklüğünde mühendislik harikası devasa bir yapı var. Yüksek sel riski altında olan Japonya’ nın başkenti Tokyo’ yu ve Tokyo’ da yaşayan 13 milyon insanı nasıl koruduğunun bu mağaraya benzer tüneller. Tokyo sel tahliye tünelleri eşsiz ve özel bir mimariye sahip.
Çoğu zaman kilitli olan bu özel bölümde izin olmadan dolaşmak yasak.
Fakat bir seferlik bu özel “Su tahliye tüneli” dolaşma imkanı bulan CNN ekibi özel bir röportaj yaptı.
1993 ile 2006 arasında inşaa edilen bu devasa tüneller yaklaşık 3 milyar dolara mal oldu. (Yaklaşık 5.4 milyar tl). Adı su tahliye tüneli olan bu özel tünel ismine göre oldukça etkileyici.
Yüzlerce merdivenden indikten sonra sizi devasa bir hol karşılıyor, su altı Parthenon’unu andıran bu yerde sanki bir bilimkurgu filminden bir sahnedeymiş gibi hissediyorsunuz.
Bu su giriş tankı 97,5 metre yüksekliğiyle 5 katlı bir binadan bile yüksek.
Buna ek olarak; 5 devasa şaft ya da tank, 6 km’den uzun olan bu tüneldeki suyu taşıyabiliyor.
Saitama ili çok yağış aldığından Naka Nehri Havzası’ nda sürekli taşkınlar yaşanıyordu. Ama şimdi bu değerli tarım alanının altında inanılmaz bir boşaltım sistemi var. Tanklar ve tünel suyla dolduğunda mühendislerin sistemin kalbi olan özel türbinleri açıyorlar. Bu türbinler Boeing 737’ de kullanılanın bir benzeri ve bütün bu suyu çabucak Edo Nehri’ ne boşaltıyor.
Buna rağmen, Tokyo’ nun bu ücra köşesini, New York’ un kompleks metro tünelleri, kanalizasyon sistemleri ve güç nakil hatları kıyaslamak tam olarak doğru değil.
Fakat buradaki teknolojiyle mühendisler gerçekten kayda değer ve yoğun yağışla mücadele edebilecek bir tasarım sunuyorlar. Bu teknolojiyle Sandy gibi kasırgalarla da mücadele edilebilir. Yer altındaki bu mucize, mühendislere doğayla mücadele edebilmek için ilham verebilir.
Türkiye’ de ise bu tarzdan kasırgalar yaşandığında ne olacağı şimdilik meçhul. En son İstanbul’ da 2009 yılında Basın Ekspres Yolu’ nda yaşanan sel felaketi buna en büyük örnek. Türkiye’ de her türlü felakete karşı önlemini almalıdır.

Kaynak: http://edition.cnn.com/2012/10/31/world/asia/japan-flood-tunnel/index.html?hpt=hp_c1