Sorting by

×
Genetikİlginç BilimMakalelerMekatronikVideobilim

Kas Dokusuna Sahip Biyorobot Parmak Gibi Bükülebiliyor

Yeni nesil biyorobot metal ve plastik yerine yaşayan dokular ,kaslar kullanılmaya başlandı. Kaslar bu gibi robotlarda  hareket ve fonksiyonu sağlayan anahtar gücü oluşturuyor. Buna rağmen, yaşayan dokuları bu makinelere entegre etmekle ne zaman kasılıp, büzüleceğini anlamada bazı problemler yaşanıyor.

Science Robotics dergisinde yayınlanan makalede, Tokyo Üniversitesi’nden bilim insanları bu problemlerin üstesinden gelmek için bireysel kas öncülü hücrelerden, kas hücresi dolu katmanlara ve sonrasında tümüyle fonksiyonel olan iskelet kası dokularına işlem yapıyor. Sonrasında bu kasları biyohibrit robota bu kasları tanımlayarak, vücutta birbirine karşı çalışan(antagonistik)  çiftler gibi çalıştırarak, robota hareketi ve devamlı kas fonksiyonu sağlandı.

Aslında bu ilk değil 2016 yılında kalp hücreleri (sıçan kalbi) altın iskelete tutturularak, vatoz benzeri ışıkla çalışan bir biyorobot yapılmıştır. Sonrasında diğer bir ekip, deniz salyangozu kaslarından üretilen diğer bir robot üretti.

Tokyo Üniversitesi’nin ürettiği robot ise  miyoblast(kas öncül hücreleri) hücrelerini hidrojel katmanlara tutturdu. Bu hücreler iskelet yapıya tutturularak, kasları aynı fiberler gibi şekillendirdi.

Kasları kasılmasını sağlamak için elektrotlar yerleştirilerek, robotun hareket kazanarak aynı parmak gibi bükülmesi sağlandı. Önceki çalışmalarda yapay kaslar çabucak eskiyordu ve koordine bir şekilde büzülüp kasılamıyordu. İşte bilim insanları bunu doğal bir karşıtlıkla sağlayarak iki kasın koordineli bir şekilde çalışmasını sağladı.

“Kaslaarı bir kez karşıt çiftleriyle başarıyla kullanmaya başlayınca,biri kasılıp diğeri aynı vücuttaki gibi genişlemeye başladı, “diyor araştırmanın yazarlarından Shoji Takeuchi.

Tasarımı test etmek için araştırmacılar robot parmakları 90 dereceye kadar elektrikle esnetebildi. Bu robotlar bir halkayı tutarak, çekebiliyor, ikisi birlikte bir kare çerçeveyi tutabiliyor. Önceki tasarımların aksine bu yeni biyorobotlar bir haftadan daha uzun süre bozulmadan çalışabiliyor.

Yapılan çalışmalar sonucunda, bu antagonistik çalışan kasların bir insan parmağını taklit edebileceği gösterildi. Eğer bu kasları tek bir cihazda birleştirebilirse eller,kollar veya vücudun diğer parçaları gibi çalışan biyorobotlar mümkün olabilir.

Araştırma Science Robotics, dergisinde yayınlandı, videoda nasıl çalıştığını görebilirsiniz.

Kaynak: https://newatlas.com/living-muscle-robot-finger/54865

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Geri bildirim: Laboratuvarda Üretilen Kaslarla Biyorobot Yapıldı - Herşeyolog
  2. Geri bildirim: Kas Dokusuna Sahip Biyorobot Parmak Gibi Bükülebiliyor
  3. Böyle bir teknoloji başarıya ulaşırsa, android çağına hoş geldiniz demektir. Ayrıca bu teknolojinin insanlar içinde faydası inanılmaz derece de yüksek olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu