Güney Avustralya’da Tesla tarafından kurulan mega pil, kömür santralindeki elektrik kesintisinde devreye girerek bir kez daha rüştünü ispatladı. Asıl inanılmaz olan, termik santralin devre dışı kalmasından birkaç milisaniye öncesinde devreye girmesi idi. Tesla şebekeyi stabilize ederek, yedek jeneratörün çalışmasıyla beraber devre dışı kaldı.
Tesla’nın bu dev 100 MW’lık/129MWh ‘lık lityum iyon pili resmen Aralık’ın başında devreye alındı.Sistem yaz zamanları gerçekleşen bu gibi arızalarda devreye girmek için tasarlandı. Kurulduğu bölgede elektrik enerjisinin % 40’ı rüzgar değirmenlerinden sağlanıyor. Fakat rüzgar esmediğinde , ya da talep karşılanmadığında arıza planlarına ihtiyaç var. Batarya güce ihtiyaç olduğunda şebekeye yeterli gücü sağlıyor.
Yaşanılan termik santral arızasında, batarya şebekeye güç sağlayarak günü kurtarmayı başardı ki; bu da teknolojinin dünya çapında ne kadar önemli olabileceğini gösteriyor.
Devamlı Yeşil Enerji
Piller yenilebilir enerji de en önemli teknolojiler, bu sayede yeşil enerji kaynakları daha da uygulanabilir hale geliyor. Rüzgar ve güneş enerjisi her daim güvenilir olmadığından, bu güvensizlik bataryalarla çözülebilir. Rüzgar ve güneşin her daim olmadığı zamanlarda sistemlerin stabilitesi bu şekilde kolaylıkla sağlanabilir.
Ayrıca fosil yakıtların kullanıldığı santrallerde de kesintiler olabildiğinden, özellikle sanayi bölgelerinde bu gibi destekler önem kazanıyor. Her ne kadar Tesla bu oyunda tek firma olmasa da en büyük oyuncu olduğunu her daim ispatlamaya çalışıyor.
Sadece büyük santraller değil, ev batarya sistemleri, güneş enerjili tuğlalar gibi projeler sunarak daha yeşil bir dünyaya doğru mantıklı adımlar ortaya koyuyor. Bu son örnek teknolojinin nasıl iyi kullanılabileceğine en iyi örneklerden biri.
Kaynak : https://futurism.com/tesla-defeats-coal-saves-grid-coal-plant-crash-milliseconds/
Verdiginiz bilgi ve emek icin tesekkurler.
Sizin takipçilerimiz oldukça daha güzel ve yeni çeviriler yapacağız, biz teşekkür ederiz.
“Asıl inanılmaz olan, termik santralin devre dışı kalmasından birkaç milisaniye öncesinde devreye girmesi idi.”
Vay canına, depremi önceden haber veren sistem gibi…
Nice mutlu ve başarılı yıllara…