
Normalde bakteriler enerjimizi tüketir, fakat pillerde doğru bakteri kullanırsanız, güç elde edebilirsiniz. Hollanda’da yeni bir araştırmada bakteri tabanlı bir pil geliştirildi. Pil bir seferde 15 kez şarj ve deşarj olabiliyor. Bataryada iki farklı teknoloji mevcut.
Birinci teknoloji mikrobiyal yakıt hücresinden elektrik üretilerek redoks reaksiyonu yaratılıyor. İkinci de ise mikrobiyal elektrosentez uygulanarak, elektrik yeniden kimyasallara dönüştürülerek, bataryada yeniden kullanılıyor.
Bu pilin denemeleri esnasında, araştırmacılar pili 16 şarja tabi tuttular sonrasında, pilden 8 saat boyunca güç alabildiler. Piller mevcut solar pillerin davranışını taklit ediyor.
Wageningen Üniversitesi’nden Sam D. Molenaar ve meslektaşları bakteri tabanlı pillerin optimize edilerek, lityum iyon pillerin performansıyla yarışabilecek düzeye gelebileceğine inanıyorlar. Böylece daha güvenli ve düşük maliyetli piller üretilebilir. Pillerin diğer bir muhtemel uygulama alanı da güneş ve rüzgar enerjisi gibi alternatif enerji kaynakları olabilir.
Pille ilgili denemelerin yer aldığı rapor Environmental Science & Technology Letters‘da yayınlandı.