Çoğumuz egzersiz yapmaya yeterli zaman ayıramıyoruz. Bu konuyla ilgili, Liverpool John Moores Üniversitesi(LJMU) ve Birmingham Üniversitesi bilim adamları Profesör Anton Wagenmakers önderliğinde bir çalışma yürüttüler.
Egzersiz salonlarında uzun saatler geçirmek ya da soğukta kilometrelerce yol koşmak yerine aynı sonuçlara üçte biri kadar zamanda ulaşabileceğimizi belirten araştırma, 1 Şubatta Journal of Physiology’ de yayınlandı. Böylece spora kısa zaman ayırarak daha sağlıklı ve zinde olabileceğiz.
Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ve İngiltere Sağlık Bakanlığı sağlık ve zindelik için ve kronik hastalıkları ve yenidoğan ölümlerini önlemek için haftada 3-5 saat spor yapmayı öneriyorlar. Maalesef çoğu insan hayat mücadelesi içinde buna zaman bulamıyor.
Yapılan araştırma halihazırda önerilen dayanıklılık antrenmanları yerine 2 tür egzersiz öneriyor: yüksek yoğunlukta aralıklı antrenmanı ve hızlı koşu aralıklı antrenmanı.
3 tur şeklinde haftada toplam 90 dakikalık hızlı koşunun haftada 5 saat süren dayanıklılık antrenmanı kadar insülin duyarlılığını arttığını saptamışlar.
LJMU araştırmacısı Matthew Cocks, iskelet kasında insülin ve glukoz kullanımının ve yağ yıkımının arttığını ve damar sertliğinde azalma nedeniyle kalp damar hastalıkları riskinde azalma saptadıklarını belirtiyor.
Profesör Wagenmakers bu bulgulara dayanarak kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet ve yaş ve obezite kaynaklı kronik hastalıkları engellemede bu egzersiz yöntemlerinin öne çıkacağını ümit ediyor.
LJMU araştırmacılarından Sam Shepherd Birmingham Üniversitesi Spor Merkezi’nde devam eden bir pilot çalışmada 25-60 yaş arası sedanter katılımcıların kondisyon bisikletinde kısa süreli yoğun çalışmayı uzun süreli dayanıklılık antrenmanlarından daha eğlenceli bulduklarını ve ruh hallerini ve egzersiz yapma isteklerini daha olumlu etkilediğini gösterdiğini söylüyor.
Artık spor yapmak için bahane yaratmaya gerek yok.
Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130201090405.htm
Araştırma Referansı:
M. Cocks, C. S. Shaw, S. O. Shepherd, J. P. Fisher, A. M. Ranasinghe, T. A. Barker, K. D. Tipton, A. J. M. Wagenmakers. Sprint interval and endurance training are equally effective in increasing muscle microvascular density and eNOS content in sedentary males. The Journal of Physiology, 2012; 591 (3): 641 DOI:10.1113/jphysiol.2012.239566