Sorting by

×
BiyolojiMakalelerTıp ve Sağlık

Sitokin Fırtınaları ve T-Hücresi Sayımı,COVID-19 Tedavisi İçin İpuçları İçeriyor

Koronavirüs üzerine Çin’de yapılan bir çalışmaya göre ağır COVID-19 vakalarında sitokin fırtınaları nedeniyle,T hücresi sayısının önemli miktarda azaldığı gösterildi. Frontiers in Immunology dergisinde yayınlanan bir araştırmada hasta insanların vücudun bağışıklık tepkisinde önemli bir rol oynayan T hücrelerini önemli miktarda düştüğü ve vakanın şiddetine göre T hücresi sayısının negatif korelasyona girdiğini gösterdi.

Normalde sitokin konsantrasyonunun artması enfeksiyonla savaşta faydalı olsa da, sitokin sayısı çok arttığında olduğunda aşırı enflamasyon gerçekleşiyor. Yani sitokin fırtınası gerçekleşerek, sağlıklı hücrelere de saldırmaya başlıyor. Ayrıca araştırmada koronavirüsün doğrudan T hücrelerine saldırmak yerine, sitokin salınımını tetikleyerek T hücresi depolarını boşaltarak, hücrelerin yorularak tükenmesine neden olduğu öneriliyor.

Elde edilen bulgular, COVID-19 için hedefe yönelik tedavinin geliştirilmesi için ipuçları içeriyor. “Hastaların solunum fonksiyonlarından önce T hücre sayımına ve fonksiyonuna daha fazla dikkat etmeliyiz. Düşük T lenfosit sayımına sahip, hastalar için daha çabuk ve erken müdahale gerekebilir,” diyor Third Military Medical Üniversitesi’nden araştırmanın yazarlarından Dr. Yongwen Chen.

Chen ve araştırmanın diğer yazarları, COVID-19 tedavisi gören çoğu hastanın normalden çok daha düşük T hücresine sahip olduğunu fark etti. T hücrelerinin viral enfeksiyonlarda merkezi rol oynadığı düşünüldüğünden, T hücrelerinin işin odağına koymanız gerektiğini söylüyor, Dr. Chen.

Araştırmacılar Aralık-Ocak 2020 döneminde, Wuhan’daki iki hastanede tedavi gören 522 hastaya karşı, 40 kişilik sağlıklı kontrol grubunu aldı.  Hastaların yaşları; yeni doğandan, 97 yaşına kadar değişkenlik gösteriyordu. 499 hastanın lenfositleri ölçülerek, kayıt altına alındığında, % 76’sının T hücresi sayımının düşük çıktığı görüldü. Yoğun bakımdaki hastaların , yoğun bakımda olmayan hastalara göre T hücresi sayımı daha çok çıktı. Ayrıca bu hastaların büyük kısmını oluşturan 60 yaş üstü hastalar, en düşük T hücresi sayısına sahipti.

T Hücresi Depoları Boşalıyor

Asıl önemli olansa T hücreleri çok yorulduğunda ve tam kapasiteyle fonksiyon yapamadığında yaşayamıyor.  İşte bu nedenle COVID-19 hastası kurtulsa bile , T hücresi bittiyse ikinci enfeksiyona karşı daha açık olur ve özel bakım gerektirir.

Dr. Chen gelecekteki araştırmaların, T hücrelerini iyileştiren ve sayılarını arttıran ilaçlara odaklanması gerektiğinin altını çiziyor.

Araştırmacılar Tosilizumabın belki etkili olabileceğini fakat yine de koronavirüs bağlamında araştırılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca Remdesivir gibi antiviral tedavilerin belki T hücresi tükenmesini engelleyebileceğini fakat yine de gelecekteki tedaviler için ilaveten çalışılması gerektiğini belirtiyor.

Bu çalışma sayesinde hastalığa dair yeni bir bakış açısı gelebilir.

Araştırma referansı: Bo Diao et al, Reduction and Functional Exhaustion of T Cells in Patients With Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), Frontiers in Immunology (2020). DOI: 10.3389/fimmu.2020.00827

Kaynak:

https://medicalxpress.com/news/2020-05-cytokine-storms-cell-clues-covid-.html

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu