Sorting by

×
Alternatif EnerjiDeneyselİklim DeğişimiMühendislikNanoteknolojiYeni İcatlar

Enerji Santrallerinden ve Havadan Karbondioksit Adsorbe Edebilen Batarya Geliştirildi

MIT’den araştırmacılar havadan veya herhangi bir kaynaktan karbon dioksit toplayabilen bir batarya geliştirdiler. Bu yeni cihaz aslında şarj olurken, ortamdan karbondioksit adsorbe edebilen özel bir pil. Deşarj olurken ise batarya, endüstriyel kullanım için saf karbondioksit sağlayabiliyor.

Yeni sistem aralarında boşluk bırakılmış bir dizi batarya elektrotu odacığından oluşuyor. Böylece bu küçük boşluklar arasında gazın dolaşımına imkan veriliyor. Bu poliantrakinon elektrotlar karbon nanotüple kaplanıyor.

Pil şarj olurken elektrokimyasal reaksiyon gerçekleşerek; CO2 ‘e doğal olarak afinitesi olan elektrotlar adsorbanların yüzeyine hücum ediyor. Moleküller elektrotların duvarlarına tutunarak hapsediliyor.

Elektrotların CO2 kapasitesi dolduğunda pil deşarj olarak , saf karbondioksiti başka bir odaya yollayabiliyor. Bu saf karbondioksitin endüstriyel değeri olduğundan gazlı içecek fabrikaları ve seralar gibi tesislere verilebilir. Böylece normalde CO2 elde etmek için fosil yakıtlara ihtiyaç duyan fabrikalarda kullanıma sunulabilir.

Bu teknolojinin en büyük avantajı ise; düşük ve yüksek karbondioksit konsantrasyonlarda çalışabilmesidir. 400 ppm ya da % 100 karbondioksitte çalışabiliyor.

Araştırmacılara göre sistem kolaylıkla ölçeklenebilir ve enerji santrallerinde kullanılabilir. Belki bu sistem atmosfere karışan CO2 emisyonunu çok azaltmayabilir fakat saf CO2 üretebildiğinden endüstriyel değeri oldukça yüksek. Tabi artık karbondioksiti kullanma imkanı verdiğinden , fosil yakıttan üretilmesi gereken karbondioksitin yerini alarak emisyonu azaltmaya katkıda bulunabilir.

Araştırma ekibi cihaz enerji verimliliğin de yüksek olduğunu söylüyor. 1 ton CO2 için 1 gigajul enerji kullanıyor. Benzer sistemlerin 10 gigajule kadar enerji kullandığı düşünülürse, sistem verimliliği anlaşılabilir.

Laboratuvar testlerinde 7000 şarj-deşarj döngüsünde verimliliğin % 30 düştüğü görüldü. Ekip gelecekte şarj döngüsünün 20 bin ila 50 bin arası bir değere ulaşabileceğine inanıyor.

Araştırma Energy and Environmental Science dergisinde yayınlandı.Cihaz aşağıdaki videoda tanıtılıyor. 

Kaynak: https://newatlas.com/environment/mit-electro-swing-battery-captures-carbon-dioxide/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu