Sorting by

×
MühendislikTeknoloji HaberÜtopyaVideobilim

NEWYORK LONDRA ARASINI TRANSATLANTİK TRENİ 6500 KM HIZLA KATEDECEK

Vakum Tüp Treni : Atlantik okyanusunun altından özel vakum tünellerde magnetik olarak ve zemine değmeden 4000 mil yani 6437 km hıza ulaşabilecek, bir transatlantik treni yapılmaya çalışılıyor. Böylece arada 5 saat zaman farkı olmasına rağmen, öğlen yemeğine New York ‘ tan Londra’ ya gidebilirsiniz.  Bunun imkansız olmadığı belirtiliyor. Özellikle Norveç batmayan tüneller üzerinde çalışıyor ve Şangay’ da bir prototipi olan maglev trenleri sizi hava alanına kadar götürebiliyor. Tabi süpersonik trenler için sonik patlamalara karşın havasız bir ortam gerektiriyor. Böylece havanın sürtünme katsayısı etkisini yitirecek. Bu tünellerde vakum yapılarak tüneller sonik patlamaların yıkıcı etkilerinden kurtulabilir. MIT araştırmacısı ve İngiliz Kanal Tüneli çalışma grubundan Frankel ve Frank Davidson tarafından önerilen, doğal batmayan tünel Atlantik okyanusunun 50 ila 100 metre altından geçerek, atlantik okyanusuna saplanacak ve okyanusun yüksek basıncından korunmuş olacak. Hava dışarı atılarak vakum yaratılacak  ve magnetik olarak havada duran tren sürtünmeyi yenerek saatte 6500 km hız kadar çıkabilecek. Frankel ve Davidson bunun yapılabilir olduğunu belirtiyor. ” Biz okyanus boyunca boruları ve kabloları döşeyebiliriz, ” diyor Frankel.

Proje Maliyeti : 88 ila 175 milyar dolar arası değişiyor.
Tünel güvenliğinin çok önemli olduğu belirtiliyor. Bu nedenle trenin yapımında güvenlik ön planda.
Çin’ de bir benzeri bulunan Maglev trenini şimdilik açık havada 431 km hızla gidebiliyor. Şangay’da bulunan tren havaalanına gitmekte kullanılıyor.
Tren böylece kutupları anlık değiştirerek 6500 km hıza çıkabilecek.
Tren zaman zaman yüzeyde gideceğinden bu bölümleri inşa etmek çok daha kolay olacak.
Akıntı ve fırtınaların yarattığı kaymalardan etkilenmemesi için tüneller, deniz tabanının 10-13 metre üstüne demirlenecek. Bu parçalar yüzeyde yapıldıktan sonra denize taşınabilir.
Kaynak: http://current.com/1mq9m4c
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu