
İki Japon ile bir Japonya doğumlu Amerika’lı bilim adamı 2014 Nobel Fizik ödülüne verimli mavi LED (ışık yayan diyot) keşifleriyle layık görüldü.Japon bilim adamlarının keşfettiği yüksek parlaklığa ulaşabilen ışığın ayrıca çevre dostu olduğu da açıklandı.
Nobel Kurulu Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ve Shuji Nakamura’yı, 1990’lı yıllarda diğer bilimadamlarının başaramadığı, yarı-iletken’den ürettikleri parlak ve enerji tasarruflu ışık nedeniyle övdü.
İsveç Kraliyet Bilim Akademisi’nin Salı günü Stokholm‘dan yaptığı açıklamada “20inci yüzyılı yüksek ısı ampülleri aydınlatıyordu, 21inci yüzyılı ise LED ampülleri aydınlatacak.”dendi. Nobel Kurulu’na göre, yeni keşif, dünya doğal kaynaklarının korunmasına yardımcı olacak.
İsveç’li Fizikçi Bjorn Jonson, dünya’nın ulaşılması zor bölgelerinde yaşayan büyük bir nüfusun da LED’den yararlanabileceği kanısında.
Jonson “Dünya’da bir buçuk milyar insan elektrik kullanamıyor. Bu da bu kadar insanın akşamları karanlıkta kaldığını gösteriyor. Ancak şimdi LED teknolojisi sayesinde güneş enerjisiyle dolabilecek bir bateriyle birçok insan karanlıktan kurtulabilir.”şeklinde konuştu.
Akasaki ve Amano Japonya’nın Nagoya Üniversitesi’nden iş arkadaşıyken, Nakamura’da şu an Santa Barbara’da California Üniversite’sinde çalışmakta. Bu üç bilimadamı Nobel Ödülü olan 1.1 milyon Amerikan dolarını aralarında paylaşacaklar.
Nobel Tıp Ödülü 2014
Nobel Tıp Ödülü beyinde konumlama sistemini oluşturan hücreleri keşfetmeleri nedeniyle Amerikan-İngiliz Bilimadamı John O’Keefe, Norveç’li May-Britt Moser ve Edvard Moser’e verildi.
İsveç’in Karolinska Enstititü’sündeki Nobel Kurulu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bilimadamlarının beynimizin bizi çevreleyen alanın haritasını nasıl çizdiğini ve karmaşık bir ortamda nasıl yol alabildiğimizi başarıyla açıkladıklarını belirtti.
O’Keefe bu konumlandırma sisteminin ilk bileşeni olan sinir hücresini 1971 yılında bir fare beynini inceleyerek keşfetmişti. O’Keefe araştırmasında fare beyninin odadaki konumununa göre değişik bölümlerinin çalıştığını belirlemişti.
2005 yılında da Moser çifti , beyinde yön bulmak için koordinat sistemini meydana getiren başka bir tür sinir hücresini keşfetmişlerdi.
Daha sonra yapılan araştırmalarda ise aynı türdeki hücrelerin insan beyninde de varolduğu kanıtlanmıştı.
Nobel kurulu, bu buluşların insan beyninin hafıza, düşünme, ve planlama gibi diğer zihinsel faaliyetlerinin anlaşılmasına da yardımcı olacağını açıkladı.
Nobel’i kazanan bilimadamları’na 1,1 milyon dolar para ödülü verilecek.
Nobel Kimya Ödülü Çarşamba, Edebiyat Ödülü Perşembe ve Barış Ödülü ise Cuma günü sahiplerini bulacak.
Kaynak : Amerikanın Sesi