Sorting by

×
BilimBiyolojiJeolojiMakalelerPaleontolojiÜtopya

İnanılmaz Dinozor Yumurtası, Kuşlar ve Dinozorlar Arasındaki Akrabalığı Vurguluyor

Bilim insanları bayadır modern kuşların atalarının dinozorlar olabileceğini düşünüyordu. İşte fosilleşmiş dinozor embriyolarının yeni analiziyle bu tarih öncesi akrabalığa daha da derinlik kazandırıldı.

2000’lerde Çin’de bir maden şirketinin direktörü olan Mr. Liang Liu dinozor yumurtası olduğunu düşündüğü bir fosil buldu. 2010larda şirketin Yingliang Taş Doğa Tarihi Müzesi inşa edilirken, bu fosil yeniden keşfedildi. Böylece yumurtanın içinde tüm bir fosil embriyosu olduğu açığa çıktı.

Çin’in güneyindeki Ganzhou bölgesinde bulunan kayaların Geç Kretas Dönemi’ne ait “Bebek Yinglang” olarak bilinen 72 ila 66 milyon yıllık bir embriyoyu barındırdığı bulundu. Bu derin ve dişsiz kafatasına dayanarak bu embriyonun, omnivor olan bir oviraptosaurusa ait olduğu ve tüylü dinozorlar ailesine ait olduğu düşünülüyor.

Yeni araştırmada 17 cm uzunluğundaki yumurtada kıvrılmış şekilde olan dinozorun 27 cm boyunda olduğu ölçüldü.

Birmingham Üniversitesi ve Çin Üniversitesi Jeoloji liderliğinde yapılan çok uluslu araştırmada embriyo duruşunun, modern kuşlardaki merkezi sistemindeki bükülmesine çok benzediği bulundu.

Şimdiye kadar bulunan en eksiksiz dinozor embriyolarından biri olduğu söylenen gerçek fosil
Credit: Xing ve diğerleri, 2021

Daha da özeli, oviraptorosaurun kafası aşağı doğru ve ayakları vücudunun diğer tarafına bükülmüş ve sırtı da yumurtanın sonundaki kıvrımı izliyordu. Bu tarzda bir oryantasyon uçmayan dinozor embriyolarında bugüne kadar hiç görülmedi. Kuşların edindiği bu postür sayesinde yumurtadan çıkma olasılığı büyük oranda artıyor.

Daha öncesinde bu kıvrılma davranışı kuşlara özgü sanılıyordu. Fakat yeni yapılan bu keşif, davranış oviraptorosaurlar yani theropod dinozorlardan edinilmiş olabileceğini öneriyor.

“Bu küçük prenatal dinozor yumurtaya kıvrılmış bir kuş bebeğine çok benziyor ve modern kuşların ilk olarak dinozor atalarından evrildiğine dair karakteristik özelliklere dair yeni kanıtlar sunuyor,” diyor Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Steve Brusatte.

Yingliang Taş Doğa Tarihi Müzesi, Çin Bilimler Akademisi ve Kanada’nın Calgary Üniversitesi’nden bilim adamlarını da içeren araştırmayla ilgili bir makale, geçenlerde iScience dergisinde yayınlandı.  

Kaynak: https://newatlas.com/biology/fossilized-embryo-dinosaurs-birds

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu