Sorting by

×
KimyaTeknoloji HaberÜtopyaVideobilim

Gelecekte Savaş Uçakları Kimyasal Tanklarda Üretilebilecek

Modern bir orduda F-35 Lightning II yada bir Typhoon gibi bir savaş uçağının çiziminden üretilmesi, 20 yıllık uzun bir süreçten geçmesi ve çok yüksek maliyetlerin oluşması anlamına geliyor. 2040’ların uçaklarının tasarımları şimdiden yapılmaya başlanmışken, BAE Systems ve Glasgow Üniversitesi insansız hava araçlarının daha hızlı ve ucuz üretilmesinin yolunu inşa yoluyla değil de , bilgisayar kontrollü kimyasal konteynırlar tarafından yapılmasının yolunu arıyorlar.

İnsansız uçak(İHA) dizaynlarındaki bu gelişme Farnborough Uluslar arası Hava Şovu’nda geleceğin uçak dizaynı ve üretimi olarak seçilmiş. Amaç sadece maliyeti ve uzun süren üretim zamanını kısaltmak değil. İnsanlı hava araçlarına göre insansız hava araçlarının belli görevlere ve  belli şekillerde sınıflandırılması vurgulanmış bu hava fuarında.

BAE’nin görüşü insansız hava araçlarının bu derece geliştirilmesine ve hızlı üretimine ihtiyaçtan olayı doğmuş ve bilgisayar destekli kimyasal konteynırlarda  sadece uçakların iskelet yapısını değil, uçağın donanım kısmını da yapmayı amaçlıyor.

Chemputer

Chemputer terimi bilgisayar ve kimyasal üretimin birleşmesi anlamına gelmektedir.  Regius Professor Lee Cronin tarafında Glasgow üniversitesinde geliştirilmiştir. Moleküler boyutta çalışan çok gelişmiş bir 3D yazıcı ile sağlanacaktır. İlk kullanımı basitçe olmasına karşın yerel olarak  bulunabilen kimyasal maddeler ile bir uçağın gereksinimlerini karşılamak için, ucuz olmak için tasarlanmıştır. Şu anda teknoloji bir uçağın iskeletini ve elektronik parçalarını tasarlayabilmek üzerine kullanılmaktadır.

BAE’nin konsepti için, Chemputer insansız hava araçları ve uçaklar için parçaları moleküler düzeyde yerel olarak bulunabilen maddeler ile ileri düzeyde kimyasal reaksiyonlarla üretebilmektedir. Bunun sonucu olarak görevlerin gereğine göre insansız hava araçları çok kısa zamanda üretilebilir. Üreticiler menüden gerekli özellikleri seçebilir ve Chemputer bunları birleştirerek bu uçakları üretebilir.




Bu yolla, küçük insansız hava uçakları değişiklik gösteren görevlere göre programlanabilir. Askerlere gerekli malzemeleri havadan bırakabilir, gözetim görevlerinde bulunabilir yada çok yüksekte ve hızda uçarak savunma sistemlerine yakalanmadan görevlerine devam edebilir.

“Bu kimya alanında çok heyecan verici bir gelişme. Sentetik ve malzeme kimyasında aynı noktadan yola çıkarak, kompleks nesneleri baştan sona makinelerde ya da çok az insan desteğiyle üretebiliyoruz. Küçük bir uçak yaratmak oldukça zorlu olacak fakat, yaratıcı düşünce ve böyle şeylere yatkın dijital teknoloji sayesinde sonunda kompleks kimyasal ve malzeme sistemlerine ulaşacağımıza eminim,” diyor Cronin.

Aşağıdaki animasyon gelecekte kimyasal tanklarda uçakların nasıl yapılacağına ışık tutmaktadır.

Kaynak : http://www.gizmag.com/bae-systems-grow-future-aircraft/44213/

http://www.baesystems.com/en/article/future-technologies-growing-uavs-through-chemistry

 

Daha Fazla Göster

Efe Fincancı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde halen kimya okumaktayım.Bilime ve PC oyunlarına ilgi duyuyorum. İngilizceye merakım çok fazla ve çeviri yapmayı çok seviyorum. Hedefim İspanyolca öğrenmek (Hiç bir zaman öğrenemedi :p)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu