
Artık İngiltere yollarında da sürücüsüz arabalar görücüye çıkıyor. Böylece geleceğin güvenli ve verimli yolculuğuna yeni bir bakış yaratılacak. 11 Şubat’ta görücüye çıkan sürücüsüz ya da başka bir tabirle otomatik arabalar sayesinde ülkede ilk kez kamuya açık denemeler yapılıyor.
Yetkililer deneme amaçlı golf arabasına benzeyen dört araba sundu. İki koltuklu ve daha büyük araçlar mevcut. Londra’nın merkezinde gazetecileri kısa bir gezintiye çıkaran arabalar yayaların meraklı bakışları altında oldukça ilginç bir görünüm yarattı.
İngiltere Ulaştırma Bakanı Claire Perry, proje için “ halen işin başındayız,” diyerek, yeni teknolojinin yolları daha güvenli yaparak, global yatırımcılar için de çekici olduğunu belirtiyor. İngiltere sürücüsüz arabaları geliştirmekte başı çekmek konusunda oldukça hırslı. Sürücüsüz arabalar için Google tarafından ABD’de yıllardır test ediliyor hatta , Kaliforniya’da sürücüsüz arabaların trafiğe çıkması yasallaştırıldı. Mercedes,Volvo,VW, Audi, BMW ve Nissan gibi firmalar sürücüsüz arabaları geliştirerek yollar için uygun hale getirerek , ticari açıdan sunulur hale getirmek için uğraşıyor.
,
Yine de yasal açıdan tümüyle sürücüsüz arabaların İngiltere sokaklarında görülmesi 2030’a kadar çıkması planlanmıyor. İngiltere hükümeti dört pilot merkezde 19 milyon sterlin harcayarak, 2017’e kadar yurt içi yollarda durumu gözden geçirerek, değişiklik yapmayı planlıyor. Buradaki amaçlardan biri sürücüsüz arabalardaki kaza eğilimlerini bulmak.
“ Bu konudaki problemler anlaşılana kadar , statü açısında çoğu sürücü, sürücüsüz arabalardan uzak duracaktır,” Sürücüler Derneği’nden Edmund King. Sonraki adım ise araçları bu yazdan itibaren gerçek yol senaryolarında test etmek olacak. Normal sürücüler araçlarını sürerken, herhangi bir problem çıktığında kontrolü almak için hazırlar.
Almanya’da da yetkililer A9 otobanı gibi yolları yeniden düzenleyerek, otomatik sürüş için çalışıyor. Münih –Berlin arasında arabaların yaz,kış koşullarında sistemlerinin dayanıklılığı ölçülüyor. Buzlu yollarda, sıcak havalarda ve hatta çukurlu yollarda sistemler deneniyor. Eninde sonunda tümüyle otomatik arabalara geçileceği düşünülüyor. Hatta bu otomatik sistemler sayesinde daha hızlı ve güvenli bir trafik akışı olacağı belirtiliyor. Bununla belki de İstanbul gibi şehirlerin trafiğine belki de böyle bir çözüm bulunabilir. Çünkü bu araçlar birbiriyle kolayca anlaşarak,trafikteki kaotik etkileri kaldırabilecek gibi gözüküyor.
İngiltere bu konularda henüz yeni bir ülke olsa da , ülkemizde buna benzer nerdeyse hiçbir çalışma olmaması düşündürücü.
Kaynak : http://phys.org/news/2015-02-britain-trial-driverless-cars.html