Sussex Üniversitesi’nden bilim insanları, mevcut teknolojiyle büyük ölçekli kuantum bilgisayarlar üretmenin yeni bir yolunu keşfederek devrimsel bir gelişmeye imza attılar. Kuantum bilgisayarlar, en hızlı süper bilgisayarların milyonlarca yılda çözeceği problemleri sadece bir kaç milisaniyede çözebilir. Böylece yeni malzemeler , ilaçlar geliştirilebilebilir ya da uzun süredir çözülemeyen bilimsel ve ekonomik problemler çözülebilir.
Prensipte evrensel kuantum bilgisayarlar üretilebilir ,fakat teknolojik açıdan büyük zorluklar var. Böyle bir bilgisayarın üretilmesi, bugüne kadar Mars’a yolculuktan daha zordu.
Küçük boyutta kuantum bilgisayarı yapmak için her bir lazer ışını hizalanarak , hapsedilen iyonların her birinin bir kuantum bit oluşturması sağlanır. Buna rağmen büyük boyutlu kuantum bilgisayar için milyarlarca kuantum bit gerekir, bu da her bir iyon için hassas olarak ayarlanmış bir lazer anlamına gelir.
İşte Sussex’deki bilim insanları bunun yerine kuantum bilgisayarda mikroçipte voltaj gelen yerde ayarlamalar yaparak, çoklu lazerle aynı etkiyi yaratacak bir yöntem keşfettiler. Bu yöntemde lazerleri hizalamaya ihtiyaç kalmıyor. Prof. Winfried Hensinger ve ekibi bu yeni metotta tanıtılan çekirdek yapı bloğunda, etkileyici bir şekilde düşük hatayla kuantum işlem yapılabileceğini gösterdi.
Prof. Hensinger :” Bu gelişme kuantum bilgisayarların oyunu değiştirmesine, endüstriyel ve devlet tarafından ulaşılabilir olmasına neden olacak. Biz bu yeni heyecan-verici teknolojiyi kullanarak, büyük ölçekli bir kuantum bilgisayar inşa ettik,” dedi.
Kuantum bilgisayarlar klasik bilgisayarların hayatımızı değiştirdiği gibi devrimsel gelişmelere neden olacak. Bilim insanları geliştirdikleri bilgisayarın oldukça iyi çalıştığını belirtiyor.
Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161202103416.htm
Araştırma Referansı :
- S. Weidt, J. Randall, S. C. Webster, K. Lake, A. E. Webb, I. Cohen, T. Navickas, B. Lekitsch, A. Retzker, W. K. Hensinger. Trapped-Ion Quantum Logic with Global Radiation Fields. Physical Review Letters, 2016; 117 (22) DOI: 10.1103/PhysRevLett.117.220501
Başarılabilirse, kuantum bilgisayarlar da gen dizilimini kolaylaştıran CRISPR gibi farklı alanlarda ki teknolojik atılımların gelişmesini ve sürenin kısalmasını sağlayacaktır.