Sorting by

×
KimyaTıp ve Sağlık

MS Hastalığı Problemli Bir Proteinden Kaynaklanabilir

Kanada’dan Alberta ve McGill Üniversitesi’nden bilim insanları multipl skleroz hastalığının beyinde bir protein birikiminden kaynaklanabileceğini keşfetti. MS hastaları ve MS olmayanlar tarafından bağışlanan beyin dokularında yapılan deneylerde MS olan insanların beyin endotelyal hücrelerinde, calnexin proteinin yüksek seviyelerde olduğu  tespit edildi.

Bilim insanları genetik olarak değiştirilmiş ve calnexinden yoksun bırakılmış farelerin insan MS versiyonuna yatkınlığı test edildi. Fareler proteine sahip olan kontrol grubuna karşı MS’e dirençli çıktı. Peki buna neden olan neydi?

İlk olarak MS’e neyin sebep olduğunu anlamak gerekiyor. MS akyuvarlar yani T hücreleri beyne girerek miyeline yani sinir hücrelerini saran kılıfa saldırıyor. Miyelin aynı elektrik kablolarını dışındaki plastik kılıf gibi yalıtım yaptığından , miyelin zarar gördüğünde iletişim zorluğu  ve nörolojik problemler ortaya çıkıyor.

“Calnexin her nasılsa, beyin-kan bariyerinin kontrolünde ortaya çıkıyor. Bu yapı genelde duvar gibi davranarak, hücrelerin ve maddelerin kandan beyne geçmesini engelliyor. Fakat ortamda çok fazla calnexin(kalneksin) proteini bulunduğunda , agresif T hücrelerinin beyne girerek miyeline zarar vermesine imkan veriyor, “diyor Prof. Marek Michalak.

“İşte burade bizim mücadelemiz bu proteinin kan-beyin bariyerinde tam olarak nasıl çalıştığını açığa çıkarmaktır. Eğer gerçekten calnexinin bu proseste nasıl yer aldığını bilirsek sonrasında fonksiyonunu manipule ederek MS’e karşı direnç oluşturmanın yolunu bulabiliriz,” diyor Prof. McGill’den Prof. Luis Agellon

Araştırma  JCI Insight dergisinde yayınlandı.

Kaynak:  McGill University

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Geri bildirim: MS Hastalığı Problemli Bir Proteinden Kaynaklanabilir - Herşeyolog
  2. Bu aralar Kanada’dan bilimsel gelişmeler hakkında çok fazla haber geliyor, acaba bunda kuantum bilgisayarın payı var mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu