Dünya Sağlık Örgütü’nün Imperial College Londra’daki enfeksiyon hastalık modelleme ekibinin yeni yayınlandığı rapora göre, dünyadaki coronavirüs(Covid-19) vakalarının üçte ikisinin henüz tespit edilmediği tahmin ediliyor. Bu analiz, eşsiz coronavirüsün yayılma hızının, mevcut onaylanan vakalardan çok daha fazla olduğunu öneriyor.
“Her geçen gün Çin dışında, Wuhan’la hiçbir bağlantısı veya yolculuk geçmişi olmayan diğer ülkelerde ve bölgelerde de daha fazla vaka görmeye başladık. Analizimiz daha önce Wuhan Şehri’nden gerçekleşen uçuş sayılarını içeren diğer grupları analizini onaylıyor ve raporlanan COVID-19 vakalarına bağlı olarak, ülkelerin başarılı vaka tespiti yapılmasının hayatta kalmak için önemini vurguluyor,” diyor araştırmanın yazarlarından Natsuko Imai.
26 Şubat 2020 itibariyle onaylanmış Covid-19 vakaları 78,000 ‘i geçerken, vakaların büyük çoğunluğu Çin’de yoğunlaşıyor. Önceki çalışmalarda çoğu vakanın orta semptomlarla seyrettiği önerilmişti. Vakaların küçük bir kısmında ciddi pnömoni (zatürre) benzeri hastalıklara rastlandı. Bazı araştırmacılar virüsün mevcut miktardan, daha geniş çaplı yayıldığını düşünüyor.
Wuhan’dan Diğer Ülkelere Olan Uçuşlar İncelendi
Bu yeni raporda ülke bazlı hayatta kalma oranlarının ne kadar kesin olabileceğini ve yolcuların ortalama ne kadarının Wuhan epidemik epimerkezli uçuşlarla ilişkili olduğunu ortaya koyuyor.
“Biz Wuhan’dan büyük uluslar arası istikametlere giden yolcuların ortalama sayılarını, COVID-19 vakalarının görüldüğü istikametlerle karşılaştırdır. Bu veriyi temel alarak, dünyada tespit edilmemiş tahmini yaklaşık vaka sayısının 3’de 2 olduğunu düşünüyoruz. Elde ettiğimi bulgular diğer grupları analizleriyle tutarlı gözüküyor,” diyor Sangeeta Bhatia.
Bu rapor dünyanın pek çok ülkesinde tespit edilmemiş zincirleme yayılmaların olabileceğini gösteriyor. DSÖ genel direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ brifinginde giderek artan endişeyi doğruladı.
“Her ne kadar Çin dışındaki Covid-19 vaka sayısı az olsa da, vaka sayılarında kesin bir epidemiyolojik bağ olmamasından endişe duyuyoruz,” diyor DSÖ genel direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Johns Hopkins Üniversitesi’nden epidemiyolog Jennifer Nuzzo, geçen hafta virüsün yayılmasının, WHO’nun resmi olarak kabul etme konusundaki isteksizliğine rağmen, zaten küresel bir pandemi oluşturduğunu söyledi. Bir salgın ve bir pandemi arasındaki fark, hastalığın coğrafi yayılımına bağlı olarak biraz semantik olabilir, ancak Nuzzo, terminolojinin virüsle yerel düzeyde nasıl başa çıkacağımızı temel olarak etkilediğini ileri sürmektedir.
Kaynak: Imperial College London