Bir şeyi 2 boyutta basarsanız düzlemsel olur. Eğer bir şeyleri 3 boyutlu basarsanız, hacim kazanır. İşte dördüncü boyut oluşturan zamanı da buna eklerseniz bu yarattığınız şeyler hayat kazanır ve hareket etmeye başlar. İşte MIT Self Assembly (Kendiliğinden Birleşme) Laboratuvarı 3 boyutlu olarak basılan ve basıldıktan sonra şekil değiştirebilen dört boyutlu baskı materyalleri üzerinde çalışıyor. Şimdilik kompleks bir motor veya aktüatör basmak için daha uzun bir yol katedilmesi gerekse de , farklı türden akıllı materyallerin karışımıyla hazırlanan maddeler sayesinde; basılan materyallerin kendi kendine hareket etmesi sağlandı.
Bu proses aslında o kadar karışık değil çünkü materyaller henüz yeterince akıllı değil. Bu materyaller 3 D baskılama işlemi sırasında üretilirken eklem yerlerine süngerimsi tabakalar yerleştiriliyor. İşte bu eklem noktaları suya girince genişliyor ve tam eklemden bükülüyor. Pek çok eklem bu şekilde yan yana geldiğinde oldukça karmaşık yapılar yapılabiliyor. Kendi kendine oluşan küp buna bir örnek.
Kendi kendine oluşan küp örneğinde enerji kaynağı olarak su kullanılsa da , farklı materyallerde ışık, ısı, titreşimler hatta sesler kullanılabilir. Bir gün İkea’ dan aldığınız mobilyayı sadece ıslatarak kendi kendine birleşmesini izlemek enteresan olurdu değil mi? Ya da çığlık attığınızda her şeyin kendi kendine kutudan çıkarak birleştiğini bir düşünün. (biraz korku filmi gibi sanki :) Ya da arabanız çarpıştığında dev bir yastığa dönüşse ?
Gelecek şimdiden şekillenmeye başlıyor ama sanırım bizi ilginç sürprizler bekliyor.
MIT Self Assembly Laboratuvarları’ nda tasarımcılar, bilgisayar programcıları ve sanatçılardan oluşan dahi bir ekip yer alıyor.
Kaynak : http://www.dvice.com/2013-2-28/mits-4d-printing-tech-makes-objects-assemble-themselves