İki yıl sürecek yolculuğuna müteakip NASA’nın OSIRIS-REx uzay aracı, Bennu asterotine yaklaşma öncesi özel numune toplama kolunu denedi. Bennu şu an Güneş’in etrafından ortalama 101,000 km/s hızla geçerken, OSIRIS-Rex dikkatlice asteroit manevralarını gerçekleştiriyor. 3 Aralık’ta asteroitin yörüngesine girmesi planlanan uzay aracı, özel geliştirilen robotik kol sayesinde asteroit yüzeyinden toz ve kaya örneği alacak.
OSIRIS-REx’in asteroit yüzeyinde uygun konumu bularak numuneyi almasının yaklaşık bir yıl sürmesi bekleniyor. Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism(TAGSAM -Dokun ve Git Numune Edinme Mekanizması) adı verilen robot kol 3,35 metre uzunluğa sahiptir. Özel yuvarlak numune kafası ve üç yüksek basınçlı azot tankına sahip kol 3 eklemli bir yapıya sahip.
Ekim ayında TAGSAM’ın kapağı fırlatıldı ve birkaç hafta dinlenme pozisyonunda bırakıldı. Sonrasında numune alma pozisyonuna getirilerek, uzatılarak eski haline geri getirildi. Böylece TAGSAM kolunun sıfır yer çekiminde ilk kez çalıştırıldı.
“Ekip TAGSAM robot kolunun tüm fonksiyonuyla çalıştırılmasından çok memnun. Fırlatıldığından iki yıldan fazla süre geçmesine rağmen , zincirlerinden kurtulup, iyi çalıştığını görmek oldukça sevindirici,” diyor NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden OSIRIS-REx proje müdürü Rich Burns.
2020’nin başlarında TAGSAM görevi gerçekleştirecek. Bennu yüzeyini azot gazıyla havalandırarak malzemeleri karıştırarak, TAGSAM kafasıyla 60 g’lık regolit toplayacak. Bu işlemin 5 saniye sürmesi bekleniyor, sonrasında dünyaya geri dönecek.
TAGSAM artık denendi, asteroit yüzeyinde zorlu mücadeleler ekibi bekliyor. Genelde çok kayalık ve sert olan asteroit yüzeylerinde muhtemel numune alanını bulmak oldukça çetrefilli bir iş.
2014’de ESA’nın Rosetta uzay aracı 67P kuyruklu yıldızına inerek bir takım madde analizleri yapmıştı. Bakalım NASA’nın görevi başarılı olabilecek mi?
Videoda TAGSAM robot numune alma kolunun nasıl çalıştığını görebilirsiniz.
https://newatlas.com/osiris-rex-robotic-asteroid-sampling-arm/57331/