Sorting by

×
Genetikİlginç BilimMakalelerTıp ve Sağlık

Kafeinin Obezite Engelleyici Mekanizmaları Aydınlatıldı

Uzun süredir kafeinin iştah bastırıcı olduğu bilinir ve vücudun yağ metabolizmasını etkin bir şekilde hızlandırdığı gösteriliyor. Illinois Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre kafeinin nasıl obeziteye karşı etkili olduğuna dair yeni bir mekanizma ortaya kondu.

Araştırmada başlangıçta Güney Amerika’nın popüler içeceği mate çayına odaklanıldı. Mate Latin Amerika ülkelerinden popüler bir uyarıcı olsa da, bir bardak kahveden daha az kafein içerse de çaydan daha güçlü bir uyarıcıdır. Mate çayında kafeinden başka eşsiz biyolojik fitokimyasallar bulunur. İşte bu araştırmada asıl hedef anti-obezite etkilerinin kafeine mi, yoksa içecekteki diğer bileşenlere mi bağlı olduğunu bulmaktı.

Yapılan bir dizi hayvan testinde, yüksek yağ-yüksek şeker ile beslenen fareler mate çayı,kahve veya sentetik kaynaklarla desteklendi. Birinci sonuç olarak; kafein alan fareler , yine sağlıksız beslenen ama kafeinsiz mate çayı içen farelere göre daha az kilo aldı.

Bu da mate çayındaki kafeinin obezite karşıtı olduğunun işaretiydi. Araştırmacılar hücre kültürlerini çalışarak kafeinin adipoz hücrelerinin nasıl etkilediğini inceleyerek tüm bir mekanizmaya odaklandı. Kafeinin adipoz hücrelerinde % 20 ila % 41 arasında lipid birikimini azalttığı bulundu.

Hatta daha da önemlisi araştırmacılar, yağ ve karaciğer dokusundaki lipid metabolizmasının ifade eden genleri aşağı doğru regüle ettiğini buldu. Araştırmada karaciğerdeki düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolü ile ilişkili 3 gen bulundu.

“Mate çayı veya farklı kaynaklardan alınan kafeinin tüketimi yüksek yağ ve yüksek şekerle beslenmenin negatif etkilerini hafifletiyor . Fasn ve Lpl’nin gen ifadesinin azalması ile trigliseritlerin adipoz dokusunda birikimi azalıyor ve daha az sentezleniyorlar ,” diyor araştırmanın yan yazarı Elvira Gonzalez de Mejia.

Her ne kadar temelde tüm bunlar kafeinin anti-obezite ajanı olarak değerlendirilse de kafenin diyet stratejisi olarak kullanım etkinliği karıştırılmıştır. Geçen yıl yapılan bir araştırmada kafeninin etkili bir kilo verme ajanı olarak değerlendirilmesi nedeniyle şüpheleri arttırdı. Bu nedenle kafeinin iştah baskılayıcı özelliği nedeniyle günün diğer vakitlerinde fazla kalori alımını dengelendiği düşünüldü.

Kafeinin gerçek dünya koşullarında etkili bir anti-obezite ajanı olup olmadığı açık ve net olmamasına rağmen, bu yeni araştırmanın arkasındaki araştırmacılar bulgularının ilacın mekanik potansiyelini doğruluyor.

“Araştırmanın sonuçları insanlara oranlanark; aşırı kilo ve obeziteyi engellemede mate çayı ve kafeinin rollerini anlamamızda olduğu kadar , sonrasında da bu durumlardan kaynaklanan metabolizma bozukluklarını da anlamamızda faydalı olabilir,” diyor Mejia.

Araştırma The Journal of Functional Foods dergisinde yayınlanmıştır.

Kaynak: https://newatlas.com/health-wellbeing/anti-obesity-mechanisms-caffeine-coffee-mate-tea

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu