Sorting by

×
BilgisayarBilimBiyolojiElektronikKimyaTeknoloji HaberTıp ve SağlıkYeni İcatlar

Uzaktan Kumandalı Gebeliği Önleyici Çip 2018’e Kadar Piyasaya Çıkacak

gebelik çip

MIT’den bilim insanları uzaktan kumandalı gebeliği önleyici (kontraseptif) bilgisayar çipi geliştiriyor. Kadının derisine ekilen çip levonorgestrel adı verilen bir hormon salgılıyor. Bu cihaz 16 yıl boyunca salım yapabiliyor ve de istenildiği an kablosuz kumanda sayesinde durdurabiliyor. Bill Gates’in desteklediği  bu proje gelecek yıl Amerika’da klinik testlere tabi tutulacak. Eğer testleri geçerse 2018’de satışa sunulacağı belirtiliyor. Cihaz 20mm x 20mm x 7mm boylarında olacak ve makul bir fiyattan piyasaya çıkacak.

Güven Faktörü

 1,5 cm genişliğindeki mikroçipte hormon stokları bulunuyor. Küçük bir elektrik akımı ile levonorgestrel hormonunu saran ultra ince zar eriyerek vücuda 30 mikrogram doz verecek. Piyasada pek çok kontraseptif implant olsa da bunların kullanımı için doktor yardımı gerekiyor. Ayrıca bu gebeliği önleyici yöntemleri durdurmak için yine doktor yardımına ihtiyaç var.

 

“Bu sayede insanlar hem korunacak hem de istedikleri zaman aile kurabilecekler,” diyor Massachussets Teknoloji Enstitüsü’nden Dr Robert Farra.

Ekip şu an cihazın aktivasyonunu veya deaktivasyonunun bir diğer şahıs tarafından kadının bilgisi haricinde engelleyecek mutlak bir güvenlik sistemi üzerinde çalışıyorlar. Bu nedenle araştırmacılar birinin sistemin dışarıdan manipüle etmesini engelleyecek güvenlik algoritması oluşturdu.

Geniş Kullanım Alanı

Aynı teknoloji sayesinde ilaç salınımının kontrolü mümkün olabilir.  Cambridge’ den Cerrahi ve Müdahale Şefi Simon Karger, implant  teknolojinin pek çok zorluk ve riskle yüzleşmesi gerektiğini belirtiyor. Bununla beraber bu teknolojinin önünün açık olduğunu belirtiyor. Böylece gelecekte akıllı implant sistemleriyle tedavi sağlanabilecek.

İmplantlar sayesinde ilaç almayı unutan insanlar, ilaçlarını zamanında alabilecekler. Buluşun 2020’ye kadar 120 milyondan fazla kadın üzerinde kullanılması planlanıyor.

technology_infographic

ilaç salınım çip

Kaynak BBC

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu