
Güneş enerjisi en büyük yenilenebilir enerji kaynağı ve gün geçtikçe güneş enerjisinden yararlanma artıyor. Fakat paneller kirlendiğinde çıkış verimi de düşüyor. Panelleri sürekli temiz tutmak oldukça maliyetli ve zor bir iş. Almanya Fraunhofer Enstitüsü’nden araştırmacılar panellerin kendi kendini temizlemesini sağlamak için özel bir kaplama geliştirdi.
Yeni geliştirilen kaplama günlük zamana bağlı olarak suya tepki vererek, kir ve tozu parçalayarak temizliyor. Anahtar bileşeni titanyum olan malzeme normalde su itici olduğundan, damlacıkların kayıp gitmesine imkan veriyor. Fakat titanyum oksit UV ışığa maruz kalırsa, su çekici hale gelerek yüzeyde ince bir su tabakası oluşturuyor. İşte bu tabaka kendi kendini temizleyen bir kaplama etkisi gösteriyor.
Kaplamanın yüzeyinde su sayesinde gün içinde yüzeyde oluşan toz ve kir suya tutunuyor ve gece damlacıklar şeklinde atılıyor. Ayrıca titanyum oksit UV ile etkileştiğinde organik molekülleri de parçaladığından yüzeyi steril etmiş oluyor.
Benzer fikir daha önce kendi kendini temizleyen camda uygulandı ancak genellikle ya su iten ya da su çeken bir mekanizmayı içeriyordu. İki mekanizmanın ortak olduğu bir kaplama ilk kez geliştirildi. Daha da iyisi, Fraunhofer ekibinin yeni kaplaması rulodan ruloya seri üretilecek şekilde tasarlandı. Piyasada mevcut güneş panellerine, pencerelere ve diğer yüzeylere uygulanabilecek.
Testlerde ekip 30 cm genişliğinde 100 mikron kalınlığında ve titanyum dioksit kaplamayla 150 mikron kalınlığa ulaşan, 20 metre uzunluğunda ince cam bobinleri üretebilecek pilot tesis kullandı.
Araştırmacıların halen çözmesi gereken problemler var. İnce cam çok kırılgan ve ısıya karşı hassas. Araştırmacılar bu problemleri çözmeye odaklanarak, gelecekte polimer film kullanma olasılıklarını inceleyecek.
Araştırma , Nisan ayında Münih’teki BAU ticaret fuarında sunulacak .
Kaynak: Fraunhofer Enstitüsü