
Gelecekte insanlar ayda veya uzak bir asteroitte yaşamayı hayal ederken, belki de dünyadaki tanıdıkları arkadaşlarıyla geniş bant internetle iletişim kurmak isteyecekler. Belki de internetten televizyondaki dizileri izlemek isteyecekler. İşte Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları bunun için NASA’yla birlikte çalışarak, Dünya’yla uydu sakinleri arasında yüksek çözünürlüklü video akışı ve büyük veri transferleri sağlayabilecek bir teknoloji geliştirdi.
8-13 Haziran 2014 tarihleri arasında Kaliforniya San Jose’de lazer tabanlı ay ve Dünya arasında 4800 faktörlü bir bağlantı deneyecek. Daha önceki raporlara göre ekip bazı bağlantılar kurmay başardı ama bu konuda çok fazla detay verilmiyor.
MIT Lincoln Laboratuvarı’ndan Mark Stevens ,” Böylece bu sistemin ne kadar iyi çalışabileceğini göstermiş olacağız,” diyor.
Ekip geçen en son geçen sene Lunar Lazer İletişimi Demonstrasyonu sayesinde aydan Dünya’ya 384,633 km uzağa 622 mbps bağlantı kurmayı başardı. Bu bağlantı radyo frekans(RF) teknolojisinden daha hızlı bir bağlantı aslında. Ayrıca Dünya’ dan aya 19.44 mbps bağlantı sağlayarak, en iyi RF bağlantıdan daha hızlı bağlantı kurdular.
Dünya ile ay arasında lazer ışınları türbülans ve diğer atmosfer olaylarından etkilendiğinden 400000 km uzaklığa sinyal yollamak gerçekten zorlayıcı .
Fakat sinyal zayıflaması gibi problemlerin üstesinden gelmek için m gece hem de sabahta sıfır hata sağlayacak bazı yöntemler geliştirdi. New Mexico White Sands’ de bulunan 4 ayrı teleskopundan aya uplink sinyal i gönderiliyor. Bunun içinse 15 cm çapındaki teleskoplar lazerlerle beslenerek bilgiler infrared olarak kodlanıyor. Bu dört ayrı transmitter 40 W güç üretiyor. Dört teleskop farklı sinyaller göndererek atmosferin bükümünü yenmeye yarıyor.
Burdan yola çıkarak fiber içindeki sinyal 30,000 kat güçlendiriliyor. Bir foto dedektör ışık atımlarını elektrik atımlarına çevirerek iletilen mesajı bit verilerine çeviriyor. Bu sayede 40 watt olan sinyaller uyduya eriştiğinde milyonlarca watta dönüşüyor. Fakat halen hatasız sinyal taşınması için bunun 10 katına çıkılması gerekiyor.
Hatta hafif bulutlu havalarda bile sistem sinyallerin oluşması sağlanabilecek. 9 Haziran’ da denemeler yapılacak. Ekip bu teknolojinin Mars ve diğer gezegenlerde kullanılabileceğini de umuyor. 9 Haziran’ da Lazerin performansı gözler önüne serilecek.
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140522104949.htm