Sorting by

×
GenetikÜtopyaUzay-Zaman

Uzay İstasyonu’na Gönderilen Bir Bakteri Dünyadakinden % 60 Daha Hızlı Ürüyor

uzayda daha iyi üreyen bakter-gerçek bilim

Kaliforniya Üniversitesi’nden(UC Davis) araştırmacılar, Amerika’dan spor takımlarından, tarihi anıtlardan, müzelerden,uzay araçlarından ve okullardan mikroplar toplayarak, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yolladılar. Ulus çapında bir işbirliği ile toplanan mikroplar MERCCURI Projesi’nde uzay istasyonunda yetiştirilerek deneye tabi tutuldu. Çoğu mikrop Dünya’dakine benzer şekilde ürerken, bir bakteri (Bacillus safensis) uzayda daha iyi üredi.

UC Davis ve Science Cheerleader gibi birkaç organizasyon birleşerek bu Proje MERCCURI’yi gerçekleştirdi. Toplanan numuneler sayesinde Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yapılan bu deneyler mikrobiyoloji üzerine çalışanlar için büyük bir fırsat sağlıyor. Projede hem uzay istasyonundaki astronotlar tarafından uzay istasyonundan numuneler toplandı hem de dünyadaki cep telefonları ve ayakkabılar gibi pek çok yüzeyden numune alındı .

 



Uluslararası uzay istasyonunda yetiştirilen 48 çevresel bakteriyi içeren çalışma 22 Mart’ta PeerJ’de yayınlandı. Araştırmacılar toplanan çoğu bakterinin normalde Uluslararası Uzay İstasyonu’nda da bulunduğu ve büyük çoğunluğunun benzer şekilde davrandığını belirttiler. Fakat sadece Bacillus safensis adı verilen bakteri, 2004 yılında Mars Exploration Rover’dan (Mars Keşif Arabası) alınmıştı ve uzayda dünyada olduğundan % 60 daha iyi ürüyor, fakat halen nedeni bilinmiyor. Geçenlerde bakterinin genom dizilimi belirlendi, bu sayede bakterinin uzayda neden daha farklı davrandığına dair ipuçları belirlenebilir.

“ Pek çok insan neden uzaya mikrop gönderdiğimizi soruyor. Mikropların mikroyerçekimi ortamında nasıl davrandığını öğrenmek özellikle gelecekte planlanan uzun süreli uzay yolculukları açısından çok önemli.  Ayrıca bu mikropların dünyadaki ortamlarda nasıl davrandığına ilişkin yeni bakış açıları sağlamak istiyoruz,” diyor Kaliforniya Üniversitesi’nden mikrobiyolog Dr. David Coil .

Ayrıca bu sayede kamunun dikkati çekilerek insanları araştırmaya teşvik etmek sağlanmak isteniyor. Böylece yetişkinler kadar gençlerin de bilimin içinde yer almaları sağlanıyor.

Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2016/03/160322100716.htm

Araştırma Referansı :

  1. David A. Coil, Russell Y. Neches, Jenna M. Lang, Wendy E. Brown, Mark Severance, Darlene Cavalier, Jonathan A. Eisen. Growth of 48 built environment bacterial isolates on board the International Space Station (ISS). PeerJ, 2016; 4: e1842 DOI: 10.7717/peerj.1842
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu