Carnegie Mello Üniversitesi (CMU) ’ nin kurduğu bir şirket, Astrobotic Technology Firması Polaris isimli ayda su arama görevi için kullanılacak, tam boyutlardaki prototipi tanıttı. Polaris ayın kutuplarında bulunan ve sürekli gölgede bulunan kraterlerde çalışmak için tasarlandı. SpaceX Falcon 9 aracıyla aya yollanacak olan güneş enerjisiyle çalışan gezgin, 20 milyon dolar değerindeki Google’ ın Lunar X Ödülü’ nü kazanarak gelecek kolonileri için ayda buz arama görevini üstlendi. Ayda buz tespit etmesi halinde, suyun varlığı kanıtlanacak.
Ay hakkında çalışmalar 1940’larda önem kazandı ama genelde çalışmalarda temel engel su idi. Aya gidiş maliyetleri oldukça yüksek olduğundan, ayda bir koloni kurmak için tek şans ayda su bulunmasına bağlı. Su olduğu takdirde, koloniler ekin ekebilir, hava üretebilir, hatta gelen uzay gemileri için yakıt yapabilir. Su olmadan ay sadece kısa bir süreliğine ziyaret edilebilir. Uydularda genelde gözlenen yüzlerce derece sıcaklığında susuz bir yüzey olduğu gözlenirken, geçenlerde NASA ve Hindistan uyduları tarafında ayın kutuplarında muhtemel su yatakları tespit etti. İşte bu bölgelerin gölgede kalması nedeniyle buharlaşmadığı düşünülüyor.
Fakat bu bölgede gezginlerin ilerlemesi oldukça zor. Çünkü bu bölge çok güneş almadığından güneş panelleri iyi beslenemeyebilir ayrıca, ayın yüksek ve engebeli arazisinde gezginlerin ilerlemesi de oldukça zor.
Astrobotics şirketinin bu soruna cevabı ise Polaris ay gezgini. Bu ay buzulun delmek ve ayın kutuplarında çalışmak için tasarlandı. Polaris’ in boyutları ise 1.67 kg yükseklik, 2.13 m genişlik ve 2.43 m uzunluk olup, ağırlık olarak 68,03 kg geliyor. Ayrıca polaris 68 kg’ a kadar da yük(nerdeyse matkabın ağırlığı kadar) taşıyabiliyor. Tekerlekleri 60,96 cm büyüklüğünde ve özel bir çeşit süspansiyonu var. Ayrıca her arazide sn’ de 30,48 cm yol alabiliyor. Ağırlığı matkabın büyüklüğüyle orantılı olup, gaz salmayacak özel alaşımlar ve kompozit malzemelerden yapıldı.
Polaris normalde Hyperion robotu için yazılmış yazılımı kullanıyor , bu yazılım sayesinde konumunu koruyarak yolunu çizebiliyor. Polaris güneş enerjisiyle çalışıyor ve 250 watt enerji elde edebiliyor. Fakat paneller yeterli güneş ışığı toplayabilecek şekilde yerleştirildi. Üç büyük panel sayesinde maksimum verim yakalanmaya çalışılacak. Polaris’ in ayda 4.82 km ilerleyerek, 10 ila 100 sondaj yapması bekleniyor. Polaris’ in ayda en azından 14 ay günü görev yapması bekleniyor.
Kaynak : http://en.jamnews.ir/NSite/FullStory/News/?Id=4126&Serv=3