Sorting by

×
GenelREKLAMTeknoloji

3D Yazıcı Teknolojisinin Gelişimi

3 boyutlu (3D) yazıcıları, yaşadığımız çağın en dikkat çekici teknolojilerinden biri olarak değerlendirebiliriz. İlk çıktığı dönemlerde yalnızca mimarlık alanında kullanılan 3D yazıcıların zamanla daha farklı alanlarda kullanılmaya başlandığını görüyoruz. 3D yazıcıların bundan sonraki serüveni ile ilgili öngörüler nelerdir? Yakın gelecekte 3D yazıcıları hangi alanlarda ve hangi iş kollarında göreceğiz? Bu sorular teknoloji meraklılarının son günlerde en çok sorduğu soruların başında geliyor.  3d yazıcı ile ilgili bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

3 boyutlu yazıcıların bilinirliği, COVID-19 pandemi döneminde başta İtalya’da maske aparatı basımı ile ardından bütün dünyada siperlik basımı ile oldukça genişledi. Başlangıçta 3D yazıcılar genel olarak maket ve prototip üretiminde kullanılırken, yakın zamanda kalıpsız imalat ve son ürün imalatında da aktif olarak kullanılmaya başlandı. Bu yazıcılara olan talep günden güne artıyor ve çok daha geniş kullanım alanlarına kavuşuyor. Hatta özellikle yaşanan küresel pandemi sürecinde bulaş riskini en aza indireceği öngörüsü ile 3D teknolojisi ile üretilen gıda maddelerine bile şahit olduk. Henüz gelişimini tam olarak tamamlamamış bir sektör olan 3D baskı için bu kadar kısa sürede böylesi bir geniş alana yayılması ile gelecekte imalat sektörünün şekillenmesinde etkili olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Yapılan araştırmalara göre 3D baskı ürünleri pazarı 2024 yılında 40 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. Sektörün 2020-2024 yılları arasında yıllık büyüme oranının yüzde 26,4 olacağı bekleniyor.

Artık her alanda 3D yazıcı kullanımı artacak

3D yazıcılar 1980’lerden icat edilmesinden itibaren günümüze kadar geçen sürede büyük bir mesafe kat etti. Bu yükseliş bundan sonra da artarak devam edecek gibi görünüyor. 3D teknolojisi giderek daha geniş alanlara yayılıyor ve aynı zamanda hızla elde edilebilir fiyatlara ulaşıyor. Dünya üretimi 3D teknolojisinde kalıpsız ve seri imalat gibi yoğun kullanım aşamalarına geçmiş durumda. Mevcut ABS filamentine ek olarak karbon ve metal filament baskı kullanımıyla fabrikalarda aktif olarak seri imalata geçeceği tahmin ediliyor. Bununla da kalmayıp yakın gelecekte her ev ve ofiste bir 3D yazıcı gireceğini düşünmek hiç de imkânsız gibi görünmüyor.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu