Dünyanın her tarafında arı kolonilerini tehdit eden Koloni Çöküş Sendromu (Colony Collapse Disorder – CCD),aynı zamanda insanların en önemli besin kaynağı olan tarımı da etkiliyor. On yıllardır tüm dünyada bilim insanları ve çiftçiler için acil çözülmesi gereken bir sorun olarak görülen bu fenomenin sebebi tam olarak tespit edilememişti.
Dünya genelinde görülen arı nüfusunun azalmasına neden olan önemli etken genç arıların üzerindeki hızlı büyüme baskısı olabilir. Arılar genellikle 2-3 haftalık olduklarında yiyecek aramaya çıkarlar, ama arı kolonisi bir hastalık yüzünden yada yiyecek sıkıntısı yüzünden stres altında kaldığında yaşlı arılar ölür ve genç arılar yiyecek aramaya başlarlar. Araştırmacılar binlerce arıya radyo takip cihazı yapıştırarak yaşamlarını ve hareketlerini kayıt altına aldı. Elde ettikleri bilgiye göre genç yaşta yiyecek aramaya çıkan arıların uçuş süresi yetişkinlere göre daha az ve genellikle ilk uçuşlarında ölüyorlar.
Queen Mary Üniversitesi, Macquarie Üniversitesi, Washington Üniversitei ve Sydney Üniversitesinden araştırmacılar bu modeli kullanarak arı kolonilerine etkisini gösteren bir model geliştirdi. Elde ettikleri bulgulara göre yiyecek toplayan yaşlı arıların ölümüne neden olan her türlü stres genç arıları yiyecek toplamak için uçmaya zorluyor. Genç arıların uçuş performansı düşük oluyor ve daha çabuk ölüyorlar buda koloni nüfusunun azalma hızını dramatik şekilde artırıyor.
Dr Clint Perry, “Genç arıların yiyecek aramaya çıkması, yaşlı arı nüfusunun azalması nedeniyle adapte olunmuş bir durum. Ama artan ölüm oranları çok uzun sürerse ve kovan kısa vadede buna dayanabilecek kadar büyük değilse bu durum koloninin toplumsal yapısını bozuyor ve çok ciddi sonuçlar doğmasına neden oluyor. Araştırmamız yemek aramaya çıkan arıları takip altında tutmak kovanın genel sağlık durumunu yansıtan önemli bir gösterge olabilir. Yaptığımız çalışma arı kolonilerindeki çökmenin arkasında yatan nedene ışık tutuyor ve gelecekte bunu engellemek için yapılacak çalışmalara yardımcı olacak” dedi.
Kaynak: Sciencedaily
Çeviri Kaynağı : BilimNedir.com