San Diego Jacobs Mühendislik Fakültesi, California Üniversitesi’ndeki araştırmacılar yeni bir teknik geliştirerek daha büyük nano metalik kristaller yaparak ,yeni nesil anten ve lensler yapılabilmesini mümkün kıldı. Metal nano kristaller küp şeklinde ve tetris blokları gibi kendi kendilerini organize ederek daha büyük yapılar oluşturmak için birbirlerine bağlanarak şekillenebiliyor.
Yeni bulgular Haziran Nature Nanotechnology dergisinde basıldı.
Araştırmacıların için yeni bir alan nanoplazmonik alanında, sıra dışı malzemeler geliştiriliyor. Işığın dalga boyundan daha küçük nano yapılar kullanarak ,ışığı bükebiliyor. Bu araştırmada kullanılan nanoküpler 0,1 mikrondan daha küçük olup, insan saçının 100 mikron olduğunu düşünürsek ne kadar küçük boyutlarda olduğu anlaşılıyor. Bu küpler belirli bir şekilde dizildiğinde farklı dalga boylarında ışığı hapsedebilir (nano boyutta anten için) veya ışığı (nano boyutta lens için) odaklayabilir.
“Bulduklarımız yeni optik kimyasal ve biyolojik sensörlerin geliştirildiği, moleküllerin ışıkla etkileştiği yerlerde ve optik devrelerde, ışıkla verinin iletildiği alanlarda önemli bir gelişme.“ diyor Prof. Andrea Tao San Diego Jacobs Mühendislik Fakültesi Nano Mühendislik Bölümü. Prof.Tao, Prof. Gauray Arya ve Doktoralı araştırmacı Bo Gao ile çalışmalarını sürdürüyor.
Tao’ nun ekibi anten veya lens yapmak için kimyasal olarak sentezlenmiş nano kristalleri kullanıyor. Ekip gümüş kristallerinden minik küpler yapıp, bunu da ışığı hapsetmek için kullanıyor.Işığı bu şekilde hapsetmek ise oldukça hassas optik sensörler yapılmasına yardımcı olabiliyor. Böylece tek bir molekülün hareketi, reaksiyonu ve zamanla değişimi gözlenebiliyor.