Dünya bugün ESA ve JAXA uzay ajanslarının ortak projesi, insansız BepiColombo uzay aracı tarafından ziyaret edildi. BepiColombo dünyanın kütleçekimini kullanarak , sapan etkisiyle hızını arttırarak Merkür’e doğru yola çıktı. Uzay aracı 2018’de fırlatıldı ve bu manevrayı yapmak için 1,4 milyar km yol kat etti.
Merkür’e yolculuk hiç de kolay değil çünkü, bu minik gezegen Güneş’e çok yakın olduğundan, yıldızın kütleçekiminden kurtulmak için hız artırımı yapması gerekiyor. BepiColombo’nun Merkür’ün yörüngesine girmesi için 9 kere gezegen manevrası yapması gerekiyor.
İşte bu manevrayla , uzay aracının ilk manevrasına şahit olduk. 10 Nisan 2020’de BepiColombo en yakım konumun 12,700 km yükseklikten geçti. Bu uzay aracı çıplak gözle görülemese de, küçük bir teleskopla görülebilecek. Uzay aracının en iyi güney yarımküreden ve kuzey yarımkürenin güneyde kalan bazı kısımlarında gözlenebilir.
BepiColombo Merkür’e doğru yola çıkmadan önce Venüs’te yardımcı manevralar yapacak. Uzay gemisi Venüs manevralarından birini Ekim 2020’de, ikincisini de Ağustos 2021’de yaparak Merkür’e doğru yönlenecek.
Bu manevralardan sonra da yolculuğu bitmeyecek, Merkür’e doğru 6 uçuş manevrası daha yaparak en sonunda yörüngeye oturacak. 2026’nın başlarına gelindiğinde, Güneş Sistemi’nin kalbindeki bu tuhaf gezegeni incelemek için bilimsel cihazlarını açacak.
Aşağıdaki videoda Dünya’nın etrafından geçerken BepiColombo tarafından alınan görüntüyü bulabilirsiniz.
Kaynak: ESA
Bir Yorum