Sorting by

×
BilimÜtopyaUzay-Zaman

YÜKSEK DUYARLILIKLI BÜYÜK PATLAMA’ NIN SESİNİ DUYDUNUZ MU?

büyük patlamanın sesi

Bundan on yıl öncesinde 5. sınıftaki oğlunun bilim projesi için Washington Üniversitesi Fizik Profesörü John Cramer, 14 milyar yıl önce gerçekleşen Büyük Patlama’ nın( Big Bang)  sesini yeniden yaratmak istedi.

Bugün uydulardan aldığımız verilerde sayesinde,  evrenin arka planındaki kozmik mikrodalgayı gözlemleyerek, Büyük Patlama’ nın parmak izlerini takip edebiliyoruz. İşte Cramer yeni kayıtlardaki yüksek frekansları işleyerek yüksek kaliteli bir ses elde etmeyi başardı. Linklerde bulabileceğiniz ses dosyaları 20 sn ile 500 sn arasında değişen kayıtlar.

Bu ses efektini sismologlar, tüm dünyayı kapsayacak 9 şiddetinde bir deprem halkasına benzetiyor. Tabi bunun evren için düşünürsek devasa boyutlarda bir halka olabilir.

Prof. Cramer evrenin daha büyümeden önce zil gibi çaldığını belirtiyor.  Cramer, Büyük Patlama’ nın sesine benzer bir ses elde etmek için balon deneylerinde ve uydularla yapılan arka plan mikrodalga radyasyon gözlemlerini inceleyerek sesi yaratmaya çalıştı.

Prof. Cramer 11 yaşındaki oğlunun Büyük Patlama’ nın sesini kaydı olup olmadığını sorması üzerine sesi yeniden yaratmak için çalışmalara başladığını belirtiyor. Mathematica adlı yazılım kullanılarak dalga boylarındaki değişimler sese dönüştürüldü. 100 saniyelik kayıt  Büyük Patlama’ dan 380,000 yıl ila 760,000 yıl arası süreyi temsil ediyor. Cramer 100 Sn ‘ lik kaydı tavsiye ediyor.

Prof. Cramer 2003’ de yüksek frekansların eksikliğinden projeyi tamamlayamamıştı. Fakat Uluslararası işbirliği yapılarak, 2013  Mart’ ında Avrupa Uzay Ajansı Planck uzay mekiği’ nden alınan diğer verilerle Büyük Patlama’ nın sesi tamamlandı.  Planck uzay mekiği o kadar hassas ki, kozmik mikrodalga arka planındaki birkaç milyon derecelik değişimleri ayırt edebiliyor.

Ses Kayıt Dosyaları 

20 Sn’ lik Kayıt 

50 Sn ‘lik Kayıt 

100 Sn’ lik Kayıt 

200 Sn ‘lik Kayıt

500 Sn’ lik Kayıt

 

Evren soğuyup genişledikçe sanki bir bas enstrümanı gibi dalgalar yayıyor . Ses en düşük dalga boyundan en uzun dalga boyuna genişlerken başta gürültülü fakat sonra dereceli olarak silinen bir ses yaratıyor.  Aslında ses o kadar bas veriyor ki, frekansı 100 septilyona(100’ den sonra 24 sıfır daha var) kadar genişleterek, kaydı insanlar tarafından duyulabilecek hale getiriyor.

Prof. Cramer, Newyork Brookhaven Ulusal Laboratuvarı Rölativistik Ağır İyon Çarpıştırıcısı’ nda, Büyük Patlama’ dan hemen sonraki anlarda altın gibi ağır iyonların çarpışmalarını inceleyen büyük ortak bir projede çalışıyor.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/04/130404170154.htm

“(c) John G. Cramer – 2013”

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu