Genelde hamileler sıklıkla kapılardaki metal dedektörlerden endişe duyarlar. Fakat bugüne kadar bilinen hiçbir metal dedektör ya da cihazın hamileler için sağlık riski taşımayacağı söyleniyor. Bu cihazlar çok iyi yalıtılmış olduğundan çok düşük seviyede radyasyon yayarlar ve bu nedenle hamileler için bir sağlık riski teşkil etmediği belirtiliyor.
Havalimanındaki tarayıcıların da hangi tip tarayıcı olursa olsun güvenli olduğu belirtiliyor.
Metal Dedektörleri
Metal dedektörler düşük frekans elektromanyetik alan kullanarak metal nesneler arar. Elektrik kullanan her alet; ev aletleri, elektrik hatları gibi aletler elektromanyetik alan oluşturur.
Metal dedektörler düşük derecede elektromanyetik radyasyon verir, bu hamileler dahil herkes için güvenlidir. Ayrıca bireysel taramalarda kullanılan el dedektörleri benzeri bir etkiye sahiptir. Yani aslında elektromanyetik radyasyondur ve elektrikle çalışan her şey tarafından yayılan bir radyasyon tipidir ve radyoaktif maddelerden yayılan radyasyondan farklıdır. Pek çok araştırmada oldukça zararsız olduğu belirtiliyor.
Radyasyon güvenliği için kurulan Sağlık Fiziği Cemiyeti’ne(Health Physics Society) göre, kapılarda gördüğümüz metal dedektörlerinde iyonlaşmayan radyasyon(non-ionising radiation) var. Bu nedenle bu radyasyona uzun süreli maruziyet bile herhangi bir doğum ya da düşük riski yaratamaz.
X-ray Tarayıcılar
Belki de X-ray (x ışını, röntgen ışını) görüntüleme aletlerinden endişe duymanız gerekiyordur. Fakat içiniz rahat olsun bu X-ray görüntüleyiciler düşündüğünüz gibi değil.
Ayrıca bazı havayollarında farklı bir tarayıcı kullanılıyor. Buna geri saçılmalı (back scatter) X ışını sistemi kullanılıyor. Bu sistemde geri saçılma teknolojisi kullanılarak , elbiselerin içine bakılarak gizlenen alet var mı diye bakılıyor ve sistem cildi görmüyor. Aynı teknoloji bazı AVM ve havalimanlarında çantaların içine bakmak için kullanılıyor.
ABD Ulaştırma Güvenliği İdaresi’ne (U.S.A Departmant Homeland Security TSA -Transportation Safety Administration) göre geri saçılımlı X- ışını yani röntgen ışını kullanan bu makineler hamileler için herhangi bir risk taşımıyor.
Bu sistem X- ışını sistemi yani röntgen ışını sistemi olarak adlandırılsa da oldukça güvenli bir sistem. Hatta 200 geri saçılmalı görüntüleme yapılsa da sizi etkileyecek kadar radyasyon almıyorsunuz. Aslında bu 3 saatlik bir uçuşta alınan radyasyona denk. Tabi hamileyken insanlar sürekli uçmaz ya da X-ray’den sürekli geçmez herhalde … Zaten hamileyken yolculuk yapmak tavsiye edilmese de gerekebilir.
Yine de güvenlik endişeleriniz varsa veya rahatsız olduysanız her zaman normal elle üst araması yaptırabilirsiniz.
Hamileler için Radyasyon Sınırı
İyonlaşan radyasyon doğum kusuru ve düşük riskini arttırsa da metal dedektörler iyonlaşmayan radyasyon kullanıyor ve radyasyon seviyesi çok düşük. Radyasyon RED, RÖNTGEN veya REM birimleri ile ölçülür. Bunların uluslararası birimlerde dengi SIEVERT veya GRAY’dir. Hamilelerin tüm hamilelikleri boyunca 0,5 REM’den fazla radyasyona maruz kalmamaları gerekir. Ortalama aylık 0,4-0,5 REM ediyor. 3 saatlik bir uçuşta ise alacağınız radyasyon miktarı 0.005 REM’dir . Bu durunda metal dedektörden geçtiğinizde kalacağınız radyasyon ise ihmal edilebilir derecede küçük. Yani metal dedektörlerin bir zararı yok.
Ya da bulabilirseniz radyasyonu ölçen yaka kartları var, böylece maruziyeti görebilirsiniz.
Mikrodalga Fırınlar Hamileler İçin Zararlı Mı ?
Normalde mikrodalga teknolojisi yine iyonlaşmayan radyasyon yayan bir teknoloji olsa da kullanım amacı su moleküllerinin titreşiminden ortaya çıkan ısıyı kullanmak olduğundan ,ısı veren bir teknolojidir. İnsan vücudu da % 60 su barındırdığından dokuları ısıtması mümkündür. Normalde doktorunuza sorduğunuzda hamilelik süresince fetüse zarar verebileceğinden mikrodalgayı kullanmamanız tavsiye edilir. Özellikle mikrodalga fırın eski olduğunda elektromanyetik radyasyon sızdırma olasılığı fazladır. Eğer mikrodalganız eskidiyse, ya da arızalıysa problem teşkil edebilir. Hamilelikte mikrodalgayı kullanmanız pek önerilmiyor.
Peki Kalp Pilleri Metal Dedektörlerinde Problem Yaratır Mı?
En genel geçer kaygılardan biri de metal dedektörlerin kalp pilleri üzerindeki etkileridir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) 1998 öncesine kadar 50’den daha az detektör -kalp pili sinyal karışması vakası tespit etti. Fakat bugün kalp pili teknolojisi oldukça gelişti. Bu nedenle artık böyle bir sorun olmayacaktır. Tek sorun dedektörün metal tespit ettiğinden dolayı ötmesi, bu da problem değil.
Kaynaklar :
http://www.washingtondc.va.gov/Most_Commonly_Asked_Questions_Metal_Detectors.asp
http://www.pti-world.com/are-walk-through-metal-detectors-safe-for-pregnant-women
http://www.pti-world.com/are-metal-detectors-a-health-risk/
http://www.medicaldaily.com/fact-or-fiction-microwaves-are-dangerous-pregnant-women-and-testicles-306377
Bir Yorum