Sorting by

×
BilimBilimsel GelişmeMakalelerTıp ve Sağlık

BİLİM ADAMLARI KORNEADA “DUA TABAKASI” ADI VERİLEN YENİ BİR TABAKA BULDULAR

Nothingham Üniversitesi’ nden bilim adamları insan korneasında daha önce tespit edilmemiş altıncı bir tabaka keşfetti. Kornea insan gözünün berrak bir penceresi gibi sayılabilecek en özel kısımlarından biri.

Tıpta büyük ilerleme olarak görülen bu keşif, Ophthalmology dergisinde basıldı. Bu sayede kornea grefti ve transplantlarında oldukça büyük gelişme yaşanacağı belirtiliyor.

Yeni bulunan tabaka Prof. Harminder Dua tarafından bulunduğundan , Dua tabakası olarak adlandırıldı.

Oftalmoloji (göz bilimi)ve Görsel Bilimler profesörü Dr. Dua keşif için şöyle dedi ; “ Bu keşif nedeniyle Oftalmoloji kitapları yeniden yazılmak zorunda kalacak. Yeni tanımlanan ve keşfedilen bu tabaka sayesinde , ameliyatlar daha güvenli ve kolay bir şekilde yapılabilecek.Klinik persfektif açısından , korneanın arka kısmını etkileyen pek  çok hastalık var. Doktorlar hastalıkların varlığını veya yokluğunu,  artık bu tabakada arayabilirler. “

İnsan korneası göze gelen ışığın süzüldüğü şeffaf koruyucu bir lenstir. Önceden bilim adamları korneanın önden arkaya doğru beş tabakadan oluştuğunu düşünüyordu. Bunlar ; Kornea epitelyumu, Bowman’s tabakası, Kornea stroması, Descemet membranı ve  kornea endotelyumu idi. Fakat yeni bulunan tabaka ile bu sayı altıya çıktı.

Yeni bulunan tabaka korneanın arkasında Kornea stroması ve Descemet membranı arasında bulunuyor. Bu tabaka 550 mikron kalınlığındaki korneanın sadece 15 mikronluk kısmını kaplıyor. Buna rağmen bu tabaka inanılmaz dayanıklı ve 0,5-2 bar arası basınca dayanabiliyor.

Bilim adamları bu tabakanın varlığını Bristol ve Manchester’ daki göz bankalarından alınan gözlerin kornealarında kanıtladı.

Deneyde korneaya hafifçe hava kabarcıkları enjekte edilerek kolayca farklı tabakalara ayrıldı. Sonrasında bilim adamları bu tabakaları elektron mikroskopunda çalışarak, boyutlarını binlerce kez ölçtü.Dua, korneanın üzerinde sıvı birikmesiyle tümsek oluşturan ve görüş bozukluğuna neden olan ‘keratoconus’ gibi rahatsızlıkların altıncı tabakadan kaynaklanıyor olabileceğini öne sürdü.

Yeni bulunan Dua tabakasının özelliklerini ve yerini öğrenmek cerrahlara korneayı daha iyi tanımak için bir fırsat verecek. Ayrıca, cerrahların Dua Tabakası’nın yanına bir hava keseceği enjekte edilerek ne kadar dayanıklı olduğunu test edebileceği, bu şekilde yeni cerrahi yöntemler geliştirebileceği ifade edildi.

Bu keşif sayesinde kornea hastalıklarının nedenleri daha iyi anlaşılarak; akut hidrops , desemetosel ve desemet öncülü distrofi için tedaviler geliştirilebilir.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130611084216.htm

Araştırma Referansı : 

  1. Harminder S. Dua, Lana A. Faraj, Dalia G. Said, Trevor Gray, James Lowe. Human Corneal Anatomy RedefinedOphthalmology, 2013; DOI:10.1016/j.ophtha.2013.01.018
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu