Sorting by

×
BiyolojiKimyaTıp ve Sağlık

KANSER MUTASYONLARIYLA NAYLON SENTEZİNİ GELİŞTİRMEK

enzimden_adipik_asite

Kanser mutasyonlarından ilham alınarak yeniden tasarlanan enzimlerin, biyo-tabanlı adipik asit üretmesi sağlanarak,naylon üretiminde öncü(precursor) olarak kullanılabilecek. Dünyada her yıl 5,5 milyon ton naylon üretilerek, bu naylonlardan elbise, halı ve diş fırçası kılları üretiliyor.

Tümüyle biyolojik ve temiz adipik asit sentezinin geliştirilmesiyle maliyetler çarpıcı biçimde düşerek, fosil yakıtlara veya güçlü solventlere olan ihtiyaç azalacaktır.  Zaten endüstri cephesi enzim kullanarak kimyasal reaksiyonları katalizleyerek hedeflenen molekülleri sentezlemede oldukça istekli.

Kanserlerin ise kötü enzimler kullanmaktan zaten adı çıkmış, böylece mutasyonlara uğrayarak daha saldırgan tiplere dönüşebiliyorlar. Duke Üniversitesi’ nden kanser araştırması yapan Hai Yan ve ekibi mutant enzimleri araştırırken yeni ve endüstriyel açıdan biyosentetik yollar buldu. İzositrat dehidrojenaz (IDH) enziminin 2 oksogluterat reaksiyonunu katalizleyerek (R)-2-hidroksigluterat ürününe çevirirerek, adipik asit öncülü olan (R)‑2‑hidroksiadipattan bir karbon daha kısa olan 5 karbonlu yapıyı sentezledi.

Ekip benzer mutasyonların bulunduğu mutant IDH tohomoizositrat dehidrojenaz (HIDH) kullanarak, altı karbonlu iskelet yapılar için reaksiyonları katalizledi. Tasarlanan HIDH enzimiyle 2 oksoadipat ‘ ı endüstriyel açıdan yaralı olan (R)‑2‑hidroksiadipata çevirdi. HIDH mutantı iste yüksek substrat spesifikliği ve mükemmel enantiomer seçiciliğiyle %99’ dan daha fazla eantiyometrik verim sağlıyor. “Böylece enzimi daha iyi anlamakla kalmayıp, bu enzimi şimdiye kadar üretilmemiş bir yararlı bir amaca yönlendirdik,” diyor  Zach Reitman araştırmanın yazarlarından. Bu yöntemin adipik asit üremek için tümüyle biyolojik bir yol çizmesi ve bulmacanın son parçasını tamamlaması bekleniyor.

Böyle araştırmalardan değişik sonuçlar elde edilmesinin oldukça ilginç buluşlara neden olması, geçenlerde aids virüsüyle kanser tedavi yöntemi geliştirilmesini akıllara getiriyor.

Kaynak: http://www.rsc.org/chemistryworld/2012/09/cancer-enzyme-redesign-adipic-acid-nylon

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu