Sorting by

×
KimyaNanoteknolojiVideobilim

SÜPERHİDROFOBİK BIÇAK SU DAMLASINI İKİYE BÖLEBİLİYOR

Suyu bıçakla ikiye bölerken
Suyu bıçakla ikiye bölerken

 

Gerçekten bir damla ikiye bölünebilir mi ? Ya da daha küçük uydu damlalar yapılabilir mi? Arizona State Üniversitesi’ nden Antonio Garcia süperhidrofobik bir bıçak yaparak bunu başardı.

Garcia’ nın ekibi su damlasını kablolar arasında sıkıştırarak, damlaların yapısını bozmadan kesmeyi başardı. Süper hidrofobik bıçak kullanılırken, su damlası da gerdirilerek ikiye bölündü. Ekip molekülleri ayırmak için yöntemler araştırırken, ayrıca bu çalışmayla suyun enteresan bir şekilde davrandığı gözlendi.

 

 

Süper Hidrofobik Ne Demek ?

Hidrofobik yüzeyler suyu iterler. Bu nedenle su hidrofobik yüzeyler tarafından emilemez. Süper hidrofobik yüzeyler ise , son derece su iticilerdir. Bu yüzeylerin üzerinde su birikemez hemen akar. Bu sayede nanoteknolojiyle özel araba kaplamalar yapılarak, yüzey oldukça kaygan hale getirilebilmektedir.

Hidrofobik moleküller genelde apolardır ve bu yüzden diğer nötr moleküller ve apolar çözücüler ile etkileşimleri termodinamik olarak daha kararlıdır. Suda bulunan hidrofobik moleküller genelde kümelenirler. Hidrofobik bir yüzeyin üzerinde bulunan suyun temas açısı yüksek olur. Bu nedenle “ıslanabilirlik” leri çok az veya yoktur.

                 http://tr.wikipedia.org/wiki/Hidrofobi
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu