CRISPR sihri devam ediyor. NYU Tıp Fakültesi’nden bilim insanları 16 kromozomlu bir maya türünü 2 kromozomla çalışabilecek hale getirdi. Sonrasında Çin’den diğer bir ekip,bu 2 kromozomlu yapıyı 1 kromozoma sıkıştırarak dönüştürdü. Ekiplerin bu araştırmaları Nature dergisinde yayınlandı.
Kromozom bölgesi. İnsan vücudundaki nerdeyse her hücrenin çekirdeğinde 23 çift kromozom ufak DNA paketleri ve proteinleri yer alır. Bütün ökaryotlar (bitkiler, hayvanlar ve insanlar içeren bir grup) kromozomlara sahiptir ve bunlar hücre bölünmesi ve fonksiyonunda önemli bir rol oynar.
Fakat tüm ökaryot türlerinde aynı sayıda kromozom yoktur. Mesela Atlas mavi kelebeğinde 224 çift kromozom bulunur.
İşte CRISPR genetik teknolojisi kullanan araştırmacılar ,mayanın fonksiyonunda çok bir fark olmadığını görünce şaşırdı.
İki kromozomlu bölünerek(aseksüel) aynı normal maya ürerken, tek kromozomlu maya ise sadece biraz yavaş üredi. Diğer suşlarla her ne kadar başarıyla üreme sağlansa da, 2 kromozomlu maya, 16 kromozomlu maya ile üremedi.
Bu yeni geliştirilen mayanın önceki mayayla ürememesi onun yeni bir tür olduğunu gösterebilir. Bu çalışmanın gerçek dünyada farklı uygulamaları olabilir. Bu sayede tarımsal ürünler geliştirilerek, biyoyakıtlar üretilebilir ve kromozomları doğada diğer mayalarla üremeyecek şekilde tasarlanabilir.
Ayrıca bu araştırma sayesinde Down sendromu ve düşüğe neden olan kromozom anormallikleri aydınlatılabilir.
Son olarak niye farklı türlerin farklı kromozom sayılarına sahip olduğu açıklanabilir belki de. Her şey şans eseri mi yoksa gözden kaçan bir şeyler mi var?
Kaynak : https://futurism.com/chromosomes-crispr-bakers-yeast/