New South Wales Üniversitesi’nden(UNSW) bilim insanları güneş ışığından elektrik enerjisi dönüşümünde % 34,5 verime ulaşarak bu tarz sistemlerde yeni bir rekor kırdı.
UNSW’den Dr. Mark Keevers ve Prof. Martin Green 28 cm2’lik alanda, bir prizmaya tutturulmuş 4 mini modülün bağlantısıyla, rekor verime ulaştı. Bu yeni konfigürasyon sayesinde güneş ışıkları 4 banda dağılarak, her ışın kaynağından daha yüksek miktarda enerji elde ediyor.
Birkaç öncesinde yine aynı ekip aynalı yoğunlaştırıcı kullanarak gelen güneş ışığından elde edilen verimi % 40’ a çıkarmayı başarmıştı. Buna rağmen bu yeni rekor konsantratör(yoğunlaştırıcı) kullanmadan en yüksek verime ulaşmaya başardı.
“Yıllardır bu kadar yüksek bir verime ulaşılması beklenmiyordu,” diyor 2050’ye kadar % 35 verime çıkmayı amaçlayan Alman araştırmasını kastederek. Yani 2050’deki hedefe ulaşıldı.
Araştırma ekibi rekor kıran bu hücre konfigürasyonun maliyet nedeniyle evlerde ve ofislerde yer almasının zaman alacağı belirtiliyor. Ekip sistemin kompleksliğini düşürerek geleceğin güneş kulelerinde üretmek için çalışıyor.
Aynı zamanda verim artışı sayesinde daha ucuza ve daha esnek organik solar hücreler geliştirilebilecek. Yine organik solar hücrelerde son verim rekorunun % 13,2 olduğu düşünülürse, halen kaydedilmesi gereken çok aşama var.
Kaynak : http://www.gizmag.com/solar-cell-electricity-efficiency-world-record-unsw/43384/