Bilim dünyasında 2014 yılında muhteşem gelişmeler yaşandı. Science dergisi tarafından oylamaya sunularak, seçilen en iyi 5 gelişme bu haberimizde yer alıyor.
- DNA Zincirini Genişleterek Yeni Amino Asitler Sentezletmek :Normalde DNA zincirinde 4 farklı nükleotit bulunur. Guanin-Sitozin ve Adenin-Timin çiftleri doğada bulunsa da, bilim insanları X ve Y adı verilen 2 yeni baz daha ekledi. Genetik olarak modifiye edilen E.koli bakterisinden ekstra bir DNA alfabesi alınarak genişletilen yarı sentetik mikropta 6 farklı baz kullanıldı. Normal DNA zincirlerinde sadece G,C,T,A bulunurken yeni DNA zincirinde ilk kez X ve Y adı verilen iki farklı baz zinciri daha kullanıldı. Diğer bazlarla bağlanarak DNA zincirine tümüyle entegre olan bazlar sayesinde bu yarı-sentetik mikrop tümüyle eşsiz oldu.Sonraki adım ise bu ekstra DNA bazlarını kullanarak normalde organizmalarda olmayan proteinleri sentezlemek .
- Hepatit C için Kolay Tedavi Yöntemi : 2011 Mayıs’ına kadar Hepatit C virüsüne karşı tek tedavi 48 haftalık ribavirin hapları ve haftalık interferon e njeksiyonları yapılmalıdır. Bu tedavinin ciddi yan etkileri vardır ve genelde işe yaramaz. Bu ay piyasaya yeni sürülen iki ilaç doğrudan HCV’ye karşı savaşıyor ve yan etkileri daha az. 8 haftada tedavi imkanı veren ilaç en büyük dezavantajı ise fiyatı, tek bir hap 1000 dolara geliyor.
- Diabeti Tedavi Edecek Kök Hücreler : 10 yıldan uzun süredir yapılan denemelerden sonra insan kök hücrelerini, insülin hormonu salgılayan pankreatik β hücrelerine dönüştürüyor. Reçete ise çok kompleks; hücreler embriyonik kök hücrelerden ya da yeniden programlanmış yetişkin hücrelerinden üretiliyor. Bu nedenle ekildiğinde , diabetiklerin bağışıklık sistemi tarafından reddedilebiliyor . Fakat bu ilerleme sayesinde şeker hastalığının tedavisine bir adım daha yaklaşıldı.
- Genç Kanla Yaşlıyı Gençleştirmek : Genç ve yaşlı farelerin dolaşım sistemleri incelenerek, yaşlanan farelere genç fare kanı verildiğinde beyin kas hücrelerinin gençleştiği görüldü. Doktorlar artık genç donörlerden alınan kan plazmalarını Alzheimer hastalarında test etmeye başladı.
- Kuyruklu Yıldıza İnmek : Evet 2014 yılında bir kuyruklu yıldızı incelemeyi başardık. Avrupa’nın en hırslı görevi 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına Rosetta uzay aracının çamaşır makinesi büyüklüğünde Philea uzay aracını indirmesiyle başarıya ulaştı. Normalde 100 kg civarında olan sonda kuyruklu yıldızın düşük çekimi nedeniyle 1 grama düştü. Üç kez yerinden oynayan sondanın bulduğu sonuçların şaşırtıcı olduğu belirtiliyor.
Kaynak : ScienceMag