Çin’in merkezinde dünyanın en büyük altın madeni yatağı bulundu. Yaklaşık 1000 metrik ton altın içerdiği düşünülen maden dünyanın en büyük altın madeni olacak. Ayrıca daha keşfedilmemiş damarlar olabileceği de belirtiliyor.
aklaşık 600 milyar yuan ya da 83 milyar ABD doları değerindeki keşif, tüm altın rezervlerinin anası olan Güney Afrika’daki South Deep madeninde bulunduğu tahmin edilen 900 metrik tonu aşarak, bugüne kadar ortaya çıkarılan en büyük ve en kazançlı altın rezervi olarak kabul edilebilir.
Hunan Eyaleti Jeoloji Bürosu, Hunan’ın kuzeydoğusundaki Pingjiang ilçesinde 2 kilometre (1,2 mil) derinlikte 40 altın damarı tespit edildiğini duyurdu.
Sadece bu damarların 300 metrik ton altın içerdiği düşünülürken, 3D modelleme 3 kilometre derinliğe kadar ek rezervler bulunabileceğini gösteriyor.
Büronun maden arayıcısı Chen Rulin, “Sondaj yapılan birçok kaya karotunda görünür altın bulundu” diyor.
Karot örnekleri her bir metrik ton cevherin 138 gram (yaklaşık 5 ons) kadar altın içerebileceğini gösteriyor – yeraltı madenlerinden çıkarılan cevherin 8 gramdan fazla içermesi halinde zengin kabul edildiği düşünüldüğünde olağanüstü bir kalite seviyesidir.
Çin, 2024 yılı öncesinde 2.000 tondan fazla olduğu düşünülen rezervleriyle dünya altın piyasasına hâlihazırda hâkim durumda ve madencilik sektörü küresel üretimin yaklaşık yüzde 10’una katkıda bulunuyor.
Bulguların açıklanması, küresel belirsizlik ortamında altına talep artmaya devam ederken ,zaten hızla yükselen altın fiyatının daha da artmasına katkıda bulundu.
Bu değerli cevherden dünya çapında daha ne kadar keşfedileceği belirsizliğini korurken, uzmanlar altının tümüne ulaşıp ulaşmadığımız konusunda ikiye bölünmüş durumda.
Dünya oluşmadan çok önce yıldızları kucaklayan fırınlarda dövülen gezegenimizin ışıltılı damarları, kolayca çıkarılabilecek bir forma dönüşmesi çağlar alan sınırlı bir kaynaktır.
Bu son bulgulara göre, ekonomik olarak uygulanabilir rezervleri tüketmekten çok uzak olabiliriz.
Hunan sahasının çevresinden alınan karot örnekleri, yatağın ilk tahminlerden daha da uzağa uzanabileceğine işaret ederek, toprağın altındaki rezervuarı gerçek bir ejderha avı haline getiriyor.
Altın keşifleri açısından kayda değer bir yıl oldu.
Mart ayında İngiltere’de bir hazine avcısı, ülkede şimdiye kadar bulunan en büyük altın külçesi olduğu tahmin edilen bir külçe buldu.
Ve sadece iki ay önce, Avustralya’daki bilim insanları tarafından yapılan araştırma, altının oluşumuna yol açabilecek yeni bir mekanizma keşfetti ve depremlerin sismik aktivitesinin aslında büyük külçelerin oluşumunda bir rol oynadığını öne sürdü.
Ama hepsi bu kadar değil. Altının doğal olarak nasıl oluştuğu hakkında daha fazla bilgi edinmenin yanı sıra, bilim insanları değerli kaynağı manipüle etmek için yapılabilecek yeni şeyleri de araştırıyorlar.
Nisan ayında yayınlanan bir çalışmada, altının üç boyutlu formunda görülmeyen bazı ilginç özelliklere sahip olan ve yüksekliği sadece tek bir atom katmanıyla ölçülen ‘goldene’ adı verilen yeni bir tür iki boyutlu altının yaratıldığı bildirildi.
Altın, insanlık tarihi boyunca değer verilen eski bir metal olsa da, hakkında hala öğrenecek çok şey var.
Kaynak: https://www.sciencealert.com/worlds-largest-gold-deposit-found-worth-over-us80-billion